main logo
4795

La iarnă, România ar putea alimenta cu energie electrică R. Moldova

România ar putea alimenta cu energie electrică R. Moldova, la iarnă, iar Transgaz tocmai a devenit operatorul de transport de gaze al R. Moldova, în condițiile în care România exportă deja gaze pe sub Prut și asigură tranzitul altor gaze prin Dobrogea, tot pentru moldoveni.

La iarnă, România ar putea alimenta cu energie electrică R. MoldovaColaj: Știri.md

Mai mult, operatorul bursei de energie din România, OPCOM, a fost invitat de Guvernul de la Chișinău, să preia bursa locală. Practic, R. Moldova a intrat sub cupola energetică a României, transmite Știri.md cu referire la Economedia.ro.

Programul de iarnă 2023-2024 publicat pe site-ul Ministerului Energiei de la București prevede că România va alimenta cu electricitate R. Moldova, dacă situația o va impune, chiar prin repornirea unor termocentrale pe cărbune care acum sunt ieșite din funcțiune.

Prin „impune”, autoritățile de la București menționează că acest lucru presupune o avarie majoră în rețeaua vecinilor datorată condițiilor meteo sau chiar un act, intenționat sau nu, de sistare a livrărilor din Ucraina, unde este război, sau din Transnistria, unde este concentrată o mare parte din producția de energie a R. Moldova, cu precădere Centrala de la Cuciurgan.

Transnistria, deși oficial e parte a R. Moldova, în realitate este o regiune separatistă rusofonă, care ar putea, teoretic, să sisteze livrările către Moldova, din motive politice.

„În contextul energetic european actual este obligatorie mobilizarea tuturor resurselor energetice disponibile. (…) Asigurarea din timp, la nivelul tuturor producătorilor de energie electrică, a cantităților de resurse energetice primare care să asigure alimentarea cu energie electrică a consumului, dar și a rezervelor necesare acoperirii dezechilibrelor generate de subcontractarea pe piețele de energie electrică, de ieșirile accidentale din funcțiune ale grupurilor energetice, disfuncționalitățile generate de condițiile meteorologice deosebite, creșteri ale consumului peste valorile estimate etc., respectiv pentru alimentarea cu energie electrică a Republicii Moldova, dacă situația energetică din zonă o va impune”, se arată în documentul Ministerului român al Energiei.

România are o capacitate de racordare de 200 MW cu R. Moldova, în cinci puncte transfrontaliere.

România are o capacitate de producție energie de circa 10.000 MW, dar o bună parte din aceasta vine de la termocentrale pe cărbune, unele oprite acum.

În sezonul cald, România poate să-și asigure consumul intern, ba chiar să și exporte, pe fondul capacităților mari din eolian și fotovoltaic, care sunt preluate cu prioritate în sistem, și pe fondul unui consum istoric redus cauzat de oprirea industriei energofage.

Generarea de energie în termocentrale este de circa 2.000 MW (1.000 în cărbune, 1.000 în gaz), la o producție totală de 6-7.000 MW. Iarna, consumul crește, dar nu semnificativ, cu excepția unor temperaturi foarte scăzute, pe perioade îndelungate.

În acest caz este nevoie de aport semnificativ de cărbune, pentru că aceste grupuri sunt cu pornire imediată. Exact aceleași grupuri ar trebui să intre în funcțiune imediată pentru a alimenta sistemul din R. Moldova, pentru că eolianul și fotovoltaicul au oscilații mari de producție.

Trecând la gaze, preluarea de către Transgaz a operării Sistemului Național de Transport Gaze din R. Moldova face compania românească responsabilă cu operarea și transportul gazelor din Moldova.

„Transgaz, prin subsidiara sa din R. Moldova, Vestmoldtransgaz SRL, compania care operează, exploatează și dispecerizează gazoductul Ungheni-Chișinău, a semnat Contractul de locațiune prin care preia activitatea de operare, exploatare, dispecerizare și transport al gazelor naturale din R. Moldova, de la operatorul „Moldovatransgaz” SRL, începând cu data de 19 septembrie 2023. Astfel, pentru următorii cinci ani, în conformitate cu prevederile legale din R. Moldova, Transgaz va deveni unic operator licențiat pentru prestarea serviciului public de transport al gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova”, potrivit unui comunicat remis bursei române.

Acest lucru înseamnă că Transgaz, companie de stat românească, se va ocupa de tot ceea ce înseamnă sistem de gaze din R. Moldova.

În plus, România este deja furnizor de gaze pentru R. Moldova, pe sub Prut trecând zilnic circa un milion de metri cubi de gaze de producție locală sau tranzit asigurat de Transgaz, România preluând parțial aprovizionarea cu gaze a Moldovei, deși cea mai mare parte a gazelor vine încă din Rusia.

Mai mult, potrivit unui anunț recent al directorului Transgaz, Ion Sterian, moldovenii stochează gaze în depozitele subterane românești pentru iarnă.

R. Moldova are un consum anual de electricitate de circa 3,8 GWh și un consum de gaze de circa 1,1 miliarde de metri cubi. Spre comparație, România are un consum anual de electricitate de circa 50 GWh și un consum de gaze de circa 10,5 miliarde de metri cubi.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării