main logo
890

Junghietu: Moldova, un actor activ la securitatea energetică regională

Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a participat săptămâna trecută la Summitul Resurselor Naturale de la Istanbul. În cadrul panelului „Dinamica Asigurării Aprovizionării: Provocări și Oportunități”, ministrul a evidențiat rolul crucial al coridorului vertical pentru importurile de gaze naturale în contextul instabilitățiilor și crizelor generate de Federația Rusă.

Junghietu: Moldova, un actor activ la securitatea energetică regionalăFoto: Ministerul Energiei

„În cazul Republicii Moldova, suntem dependenți de vecinii noștri, nu doar pentru gaz, ci și pentru energie electrică. Aceasta este moștenirea trecutului și trebuie să o gestionăm transformând provocările în oportunități. Am reușit, împreună cu partenerii noștri, să construim o rută alternativă pentru transportul gazelor. Moldova a fost prima țară care a utilizat comercial interconectorul Grecia-Bulgaria și a testat cu succes fluxul invers pe conducta Transbalcanică, aducând gaz natural lichefiat din SUA. Astfel, Moldova a devenit un contributor activ la securitatea energetică regională”, a declarat ministrul, transmite Știri.md.

În cadrul discuțiilor ministrul turc al Energiei, Alparslan Bayraktar, părțile au convenit să intensifice cooperarea în baza Memorandumului de Cooperare semnat în noiembrie anul trecut, vizând schimbul de cunoștințe și experiență, dezvoltarea de proiecte comune, atragerea investițiilor și consolidarea securității energetice.

Oficialii au discutat și despre oportunitățile concrete în domeniul energiei regenerabile, eficienței energetice, comerțului cu energie electrică și tehnologiilor inteligente din sectorul energetic.

Ulterior, cu omologul său bulgar, Zhecho Stankov, ministrul a discutat despre continuarea colaborării prin prisma Memorandumului de Înțelegere semnat în 2024, care prevede măsuri concrete în cazul unei potențiale de crize din sector. De asemenea, au fost discutate soluții pentru accesul companiilor moldovenești la infrastructura bulgară de stocare și la piețele energetice regionale.

„Bulgaria este un partener esențial pentru Republica Moldova nu doar în domeniul energetic, ci și în cel economic, social și educațional. Suntem hotărâți să dezvoltăm acest parteneriat strategic, care contribuie la stabilitatea și securitatea energetică a ambelor state”, a punctat Junghietu.

Au urmat discuții și cu ministrul Energiei din România, Sebastian Burduja, în care Dorin Junghietu a subliniat importanța vitală a proiectelor de interconectare energetică între cele două state.

„România a fost și rămâne un sprijin esențial pentru Republica Moldova în dezvoltarea și reziliența sectorului energetic. Ne bucurăm să consolidăm această relație prin proiecte strategice, precum Linia Independenței Energetice Vulcănești-Chișinău, dar și prin noi proiecte de infrastructură comune, precum interconectările Bălți–Suceava și Strășeni–Gutinaș. Totodată invit companiile din România să participe la licitațiile pentru centrale de energie regenerabilă și baterii de stocare care vor fi lansate în această toamnă”, a spus Junghietu.

Ministrul moldovean a reiterat interesul țării noastre pentru tarife de tranzit mai atractive pentru gazele naturale prin România, cu scopul facilitării fluxului în cadrul coridorului vertical Grecia–Bulgaria–România–Ucraina.

„Avem nevoie de mai multe interconectări cu Europa pentru gaz și electricitate, iar România, ca prietenul nostru de încredere, ne va sprijini în acest sens”, a conchis Dorin Junghietu.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării