main logo
1473

Jumătate din banii publici pentru partidele politice, direcționați către PAS

Bugetul de stat pentru anul 2024 a alocat 51,8 milioane de lei pentru finanțarea partidelor politice, jumătate din această sumă fiind direcționată către Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).

Jumătate din banii publici pentru partide, direcționați către PASFoto: Știri.md/Arhivă

În total, 29 de formațiuni politice care au depus rapoarte financiare la Comisia Electorală Centrală au beneficiat de alocații de la buget. După PAS, cele mai mari sume au revenit Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) - 17% și Partidului Nostru - 10%, conform Raportului de monitorizare realizat de Asociația Promo-LEX, transmite Știri.md cu referire la logos-pres.md.

Experții atrag atenția că actuala distribuire a fondurilor de stat ridică semne de întrebare privind șansele reale ale partidelor mici de a concura pe scena politică.

Finanțarea publică a partidelor a fost introdusă în 2016, legea prevăzând alocarea a 0,1% din veniturile bugetare în acest scop. Fondurile sunt distribuite în funcție de rezultatele electorale și de criterii precum reprezentarea femeilor și a tinerilor.

Subvențiile de stat au reprezentat 75% din totalul veniturilor declarate de partide în 2024, în scădere față de 84% în 2023. În schimb, veniturile din donații au crescut semnificativ, ajungând la 13,5 milioane de lei - de trei ori mai mult decât anul trecut. Cele mai multe donații au fost atrase de PAS (35%), Partidul Nostru (27%) și PSRM (18%).

În ceea ce privește cotizațiile de membru, acestea au fost în scădere, fiind colectate de doar 17 partide, iar în 11 dintre ele nici liderii nu și-au achitat contribuțiile. De asemenea, numărul membrilor de partid a continuat să scadă. Doar PAS, PSRM și Partidul Liberal au raportat peste 10.000 de membri, în timp ce 28% dintre partide nu ating pragul legal de 1.000 de membri.

Monitorizarea Promo-LEX a evidențiat și cheltuieli nedeclarate de circa 20 de milioane de lei la 20 de formațiuni politice, reprezentând 28% din totalul cheltuielilor raportate oficial (71 de milioane de lei). Cele mai multe astfel de cheltuieli au fost identificate la Blocul Victorie (81%), PSRM (8%) și PAS (2%), fiind asociate în principal cu publicitatea online (37%) și organizarea de evenimente politice (21%).

Totuși, nivelul de responsabilitate al partidelor a crescut, 95% dintre acestea depunând rapoarte financiare în 2024, față de 75% în anul precedent. Cu toate acestea, experții notează că persistă probleme legate de calitatea și transparența documentelor respective.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării