main logo
2612

Ioniță: Un autodenunț public. ANRE a decis să compromită noua guvernare

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis un comunicat prin care informează că „dezminte declarațiile lui Veaceslav Ioniță în privința evoluției prețurilor la carburanți și recentele propuneri de modificare a prevederilor Legii nr. 461 privind piața produselor petroliere”.

Ioniță: Un autodenunț public. ANRE a decis să compromită noua guvernareFoto: știri.md

Potrivit ANRE, „afirmațiile pe care le promovează activ V. Ioniță în spațiul public poartă un caracter vădit tendențios, bazat pe analize superficiale și argumente eronate. Scopul acțiunilor respective este bulversarea opiniei publice și distragerea atenției factorilor decidenți, pentru a promova interesele unor jucători de pe piața produselor petroliere. Campania de denigrare se desfășoară pe fondul unor încercări disperate de boicot și șantaj din partea unor companii petroliere și grupuri de interese asupra instituțiilor de stat, inclusiv ANRE, pentru a reveni la condițiile legislației vechi, care era mult mai permisivă pentru eventuale scheme sau fraude”, transmite Știri.md cu referire la deschide.md.

Conform comunicatului, „ANRE nu și-a depășit atribuțiile când a supus reglementării prețurile en-gros la produsele petroliere și a gazului lichefiat, aceste prevederi se regăsesc în redacția actuală a Legii 461/2001. Afirmațiile cu referință la acțiunile de lobby din partea ANRE în favoarea unor companii din piața produselor petroliere sunt false și fără substrat factologic”.

ANRE s-a referit și la proiectul dezbătut în cadrul audierilor publice organizate de către noul Parlament, potrivit instituției acestea constituie o bună temelie pentru inițierea discuțiilor și vine să aducă reglementări clare, ușor de aplicat și de înțeles pentru toate părțile implicate, în special pentru consumatori.

„Noua lege reprezintă un pas spre liberalizarea pieței produselor petroliere, limitarea reglementărilor excesive și apropierea de standardele europene în procesul de formare a prețurilor, care trebuie să fie corecte, transparente și ușor de verificat. În contextul afirmațiilor privind existența unei ”piețe gri” de comercializare a produselor petroliere sau altor activități ilegale în sectorul dat, Agenția îndeamnă autorul să sesizeze instituțiile competente și să prezinte toate informațiile pe care le deține în acest sens”, se mai arată în comunicat.

În concluzie, ANRE respinge orice afirmații cu caracter denigrator la adresa Agenției sau acțiunile întreprinse de aceasta pentru stabilizarea situației pe piața produselor petroliere.

De cealaltă parte, Veaceslav Ioniță a venit cu un comentariu prin care transmite că „a devenit cunoscut cine este autorul controversatului proiect de lege privind piața produselor petroliere”.

Ioniță remarcă faptul că „prin acest proiect dubios se propune scoaterea de sub reglementare a unui segment important al pieței produselor petroliere. Mai simplu spus, se dă mână liberă companiilor petroliere să fixeze ce preț doresc la o gamă largă de produse petroliere. Fără niciun fel de supraveghere sau reglementare din partea ANRE”.

Ioniță susține că comunicatul emis astăzi de ANRE „este un autodenunț public, deoarece din comunicat devine clar și se poate deduce foarte simplu că, de fapt, ANRE este autorul legii. Neavând dreptul la inițiativă legislativă, cel mai probabil au apelat la un grup de deputați, prin care au dorit să promoveze acest proiect, iar ei rămânând în umbră. Deputații sincer au crezut în buna intenție a conducerii ANRE și au nimerit într-o capcană nedorită de ei”.

Expertul economic precizează următoarele:

- Prin toate acțiunile sale din ultimele luni, ANRE a creat un haos pe piața produselor petroliere, care duce la monopolizarea pieței și ruinarea micilor proprietari de stații PECO în favoarea marilor jucători de pe piață. (aici)

- Prin noul proiect de lege ei speră să rezolve problema cu mâinile altora, expunând noua guvernare.

- De fapt, legea propune scoaterea de sub orice reglementare a unui segment de piață. ANRE dorește în continuare să primească de la noi câte 85 de milioane de lei anual pentru reglementare, dar fără a reglementa piața. (Despre bugetul ANRE și cu ce se ocupă ei voi reveni cu alte ocazii).

- Efectul acestei legi va fi creșterea imediată a prețurilor. Ori în Moldova orice ”liberalizare” se termină cu creșterea prețurilor. Doar că ANRE dorește să se spele de acest lucru și intenționează să plaseze toată vina pe noul Parlament, care urma să voteze această lege.

Astfel, Ioniță a ajuns la concluzia că „unica soluție la ziua de azi pentru produsele petroliere este reglementarea prețurilor în baza legii și nu a deciziilor voluntariste ale ANRE. În prezent avem nevoie de un sistem viabil de protecție a intereselor consumatorilor. Orice proiect de lege trebuie să protejeze în primul rând consumatorii. Orice alt interes trebuie tratat cu mare suspiciune. Doar prin această abordare vom reuși să facem ordine pe cea mai controversată piață din Moldova”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării