main logo
688

Investitorii străini din R. Moldova, îngrijorați de prevederile unei legi

Asociația Investitorilor Străini (FIA) atrage atenția Comisiei economie, buget și finanțe asupra unor momente sensibile din Legea privind mecanismul de examinare a investițiilor de importanță pentru securitatea statului nr. 174, adoptată de Parlament pe 11 noiembrie 2021 și intrată deja în vigoare.

Investitorii străini din Moldova, îngrijorați de prevederile unei legiFoto: bani.md

Astfel, FIA solicită precizări şi explicaţii privind unele prevederi contradictorii din această lege, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Orice tranzacţie de 25% din valoarea activelor, interzisă fără aprobarea statului 

E vorba de prevederile din art. 3, alin. 1, care stipulează că „e) încheierea unei tranzacții de vânzare-cumpărare a unor active care fac parte din sau aparțin persoanelor juridice care realizează deja investiții în domeniile de importanță pentru securitatea statului, a căror valoare reprezintă cel puțin 25% din valoarea activelor acestor persoane juridice, conform ultimei situații financiare”.

Totodată, FIA menţionează că, potrivit art. 4 din Legea nr. 174/2021, printre domeniile de importanță pentru securitatea statului se numără şi „exploatarea infrastructurii din domeniile energiei”.

„Percepția și înțelegerea unor experți ai companiilor, membre FIA, este că la vânzarea/cumpărarea unei stații de alimentare cu combustibil sau a bazei petroliere, a căror valoare reprezintă cel puţin 25% din valoarea activelor vânzătorului, este necesară solicitarea aprobării prealabile a investițiilor de importanță pentru securitatea statului de la Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională.

Concluzia enunțată rezultă și din noțiunea de energie (orice tip de produs energetic, combustibilii, art. 3 din Legea cu privire la energetică și din noțiunea de obiecte energetice - instalații de producere, centrale electrice, centrale termice, rețele, instalații, utilaje, mecanisme, echipamente şi aparate, care, împreună cu clădirile şi spațiile în care sunt instalate, se utilizează pentru explorarea, extragerea, rafinarea, producerea, transportul, distribuția, stocarea şi/sau comercializarea energiei”, susţine Asociația Investitorilor Străini.

Benzinăriile nu vor putea fi vândute fără aprobare prealabilă

FIA constată că în situația în care vânzătorul stației sau al bazei petroliere deține doar activul respectiv sau acesta constituie peste 25% din valoarea activelor sale, ceea ce are o incidență semnificativă pe piața produselor petroliere, „părțile vor fi obligate, practic, la fiecare achiziție a benzinăriei sau a bazei petroliere, să obțină aprobarea prealabilă menționată”.

Pe de altă parte, investitorii atrag atenţia asupra faptului că art. 22 alin. 1 din Legea Concurenței prevede că „operațiunile de concentrare economică sunt supuse evaluării şi urmează a fi notificate Consiliului Concurenței înainte de punerea în aplicare, atunci când cifra totală de afaceri realizată cumulativ de întreprinderile implicate, înregistrată în anul anterior operaţiunii, depăşeşte 25.000.000 de lei şi există cel puţin două întreprinderi implicate în operaţiune care au realizat pe teritoriul Republicii Moldova, fiecare în parte, o cifră totală de afaceri mai mare de 10.000.000 de lei în anul anterior operaţiunii.”

„Astfel, societățile petroliere, membre ale Asociației, sunt obligate să notifice concentrările economice la Consiliul Concurenței și să obțină declararea concentrării economice ca fiind compatibilă cu mediul concurenţial...

În rezultat, la cumpărarea unei benzinării sau baze petroliere, societățile petroliere vor fi obligate atât să notifice Consiliul Concurenței, cât și, eventual, să solicite aprobarea prealabilă a investiţiilor de importanţă pentru securitatea statului de la Consiliul pentru promovarea proiectelor investiţionale de importanță naţională”, se precizează în adresarea FIA.

În consecinţă, Asociaţia solicită Comisiei economie să se pronunțe „dacă încheierea tranzacțiilor de vânzare-cumpărare a stațiilor de alimentare cu combustibil și bazele petroliere vor cădea sub incidența Legii nr. 174/2021, având în vedere intenția și declarațiile autorităților de a facilita comercializarea cu amănuntul și ridicata a produselor petroliere și de a eficientiza activitatea operatorilor pe piața relevantă”.

Termenul „participare” are un caracter general

Totodată, FIA roagă Comisia parlamentară să explice ce acţiuni cad sub incidenţa prevederilor p. 2 din art. 3 din Legea 174/2021, care stipulează: „(2) Prevederile prezentei legi nu se aplică activităților investiționale și tranzacțiilor prevăzute la alin. (1) a) efectuate de către entitățile din sectorul financiar și nici celor efectuate cu participarea instituțiilor financiare internaționale”.

„Termenul „participare” are un caracter general. Din acest motiv, este oportun să fie descris ce anume presupune acesta, în cazul dat, în raport cu acțiunile instituțiilor financiare internaționale", se mai precizează în adresarea Asociaţiei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării