Investiții modeste în telecomunicații: R. Moldova, pe locul 123 în lume
Investițiile în domeniul telecomunicațiilor din Republica Moldova, au constituit circa 80,6 milioane de dolari în anul 2023, potrivit celor mai recente date disponibile de la Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU).

Volumul investiţiilor plasează Republica Moldova, abia pe locul 123 în lume, între Muntenegru (cu 82,5 milioane de dolari) şi Kîrgîzstan (78,4 milioane de dolari), transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.
La nivel mondial, Statele Unite conduc cu peste 107 miliarde de dolari în investiții în telecomunicații, pe baza celor mai recente date disponibile din 2022. Țara găzduiește unele dintre cele mai mari corporaţii de telecomunicații din lume.
Urmează China, unde întreprinderile de stat domină sectorul, cu puțin peste 59 de miliarde de dolari în investiții în telecomunicații. Cea mai mare companie de telecomunicații din țară, China Mobile Ltd, are cea mai mare bază de clienți din lume, cu peste un miliard de abonați.
Japonia este pe locul III cu un volum de peste 23 miliarde de dolari, pe patru - Germania - cu 16,2 miliarde de dolari, iar pe cinci - India - cu un volum de 16,1 miliarde de dolari. În top 10 mai sunt Franța (14,9 miliarde de dolari), Marea Britanie (14,9 miliarde de dolari), Canada (9,9 miliarde de dolari), Iranul (9,16 miliarde de dolari) și Italia (7,1 miliarde de dolari).
În regiunea noastră, Polonia are, de departe, cele mai mari investiții, respectiv 2,64 de miliarde de dolari. Urmează în ordine Cehia, care a primit investiții de 878 de milioane de dolari, Serbia cu 844 de milioane de dolari, România - 562 de milioane de dolari în 2023, Ungaria de 523 de milioane de dolari (dar cele mai recente date disponibile sunt din 2022), Ucraina – 517 milioane de dolari şi Bulgaria - 372 de milioane de dolari,
ITU măsoară investițiile în telecomunicații ca fiind cheltuielile de capital ale entităților care furnizează rețele și servicii de telecomunicații (inclusiv servicii fixe, mobile și de internet, precum și de transmisie a semnalelor TV), în fiecare an financiar pentru achiziționarea sau modernizarea activelor fixe (denumite de obicei CAPEX), minus sumele dezinvestite ca urmare a cesionării de active fixe.
ITU este agenția specializată a Organizației Națiunilor Unite (ONU) pentru comunicații și tehnologia informației, înființată în anul 1865, fiind astfel și cea mai veche dintre agențiile specializate ONU. În prezent, UIT număra 193 de state membre și peste 700 de reprezentanți ai sectorului privat și cel de cercetare.