main logo
2601

Investiții în agricultură în sudul țării: Milioane de dolari, alocate

Până la sfârșitul anului 2029, sudul R. Moldova va beneficia de investiții consistente pentru înverzirea și restabilirea terenurilor degradate și erodate. În paralel, va fi susținută implicarea femeilor în afaceri agricole prin plantarea și testarea unor specii noi de arbori și arbuști fructiferi, adaptați condițiilor climatice specifice regiunii de sud.

Investiții în agricultură în sudul țării: Milioane de dolari, alocateImagine simbol

Potrivit managerului proiectului „Avansarea rezilienței la schimbările climatice și abilitarea femeilor în Moldova”, Pavel Gavrilița, proiectul va fi implementat în următorii patru ani de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Moldova și Un Woman, în parteneriat cu autoritățile, transmite Știri.md cu referire la radiomoldova.md.

„În sudul republicii avem terenuri degradate, avem stepa Bugeacului și pierderi semnificative de umiditate. Restabilirea pădurilor este esențială. Prin crearea menajamentelor silvopastorale se va restabili circuitul apei în natură, vor fi reactivate izvoarele, ceea ce va oferi mai multe oportunități pentru desfășurarea unor activități economice. Acestea vor contribui la sporirea rezilienței și la creșterea veniturilor populației din mediul rural”, a explicat Pavel Gavrilița.

Cele două organizații, PNUD Moldova și Un Woman, vor ajuta autoritățile locale din sudul țării la elaborarea planurilor privind amenajamentele silvice, importante pentru restabilirea ecosistemelor. Pentru a asigura materialul săditor necesar, proiectul mai prevede crearea unei pepiniere unde vor fi crescuți 200.000 de puieți anual, iar primăriile vor fi dotate cu echipamentele necesare pentru gestionarea pădurilor, a adăugat Pavel Gavrilița.

„Este important să evităm un efect izolat, deoarece toate terenurile erodate și degradate trebuie să fie împădurite. În acest sens, vom colabora cu fiecare autoritate locală în parte. Vor fi elaborate planuri de amenajament silvic, în care se va stabili ce specii urmează să fie plantate și care va fi schema de plantare. Ulterior, aceste suprafețe vor fi împădurite. Tot în cadrul acestui proiect va fi creată și o pepinieră, cu o capacitate de producție de cel puțin 200.000 de puieți pe an, astfel încât să asigurăm o cantitate suficientă pentru realizarea obiectivelor proiectului”, a subliniat Gavrilița.

Bugetul total al proiectului este de 4,5 milioane de dolari. Potrivit autorităților, rata de împădurire în regiunea de sud-est a Republicii Moldova este cea mai mică din țară, care este de aproximativ 11 la sută, cu mult mai mică decât media europeană de peste 37 la sută.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării