main logo
1075

Invazia rusească împinge Ucraina și Moldova către hiperinflație

Banca centrală a Ucrainei printează practic bani pentru a-și plăti trupele, însă măsura nu este sustenabilă. O mai mare susținere internațională este vitală, însă cât cash mai poate fi atras pe plan local, se întreabă Deutsche Welle.

Invazia rusească împinge Ucraina și Moldova către hiperinflațieFoto: mediafax.ro

Potrivit Ziarului Financiar, cu războiul prelungindu-se acum probabil pe termen nedefinit, Ucraina are în față perspectiva unei inflații scăpate de sub control, și po­sibil chiar a unei hiperinflații, o in­flație foarte ridicată și în accelerare, transmite Știri.md cu referire la mediafax.ro.

Inflația a crescut la 20% şi se în­dreaptă către 30% până la finalul anului. La începutul lunii, un raport al Center for Economic and Policy Research (CEPR) din Londra cerea o reducere a dependenței de tipă­rirea de bani, avertizând că Ucraina ar putea risca o inflație mult mai mare, o criză monetară și chiar și una bancară dacă va continua pe această cale.

Autorii raportului sfătuiesc gu­vernul ucrainean să majoreze taxele și să caute susținere internațională suplimentară, restrângându-și în pa­ralel cheltuielile nonmilitare.

Aceș­tia cer de asemenea con­troale stricte asupra ieșirilor de ca­pital, restricții pe importuri și o fle­xibilitate sporită a cursului valutar. Aceștia admit că recomandările sunt „foarte dureroase“, dar sunt prefe­rabile posibilității ca războiul prelun­git să creeze o inflație ridicată sau chiar hiperinflație.

În raport se arată că este puțin probabil ca gu­vernele occidentale să acopere cea mai mare parte sau întreg deficitul bugetar al Ucrainei.

Guvernele străine și organizațiile internaționale au promis susținere de aproape 38 miliarde dolari în ultime­le șase luni. În timp ce Ucraina nego­ciază un nou program de creditare de 15-20 miliarde dolari cu FMI, gu­vernul țării atrage de asemenea bani de la public via obligațiuni de război, o măsură ce ar putea fi ușor ac­celerată.

Economia gri ar putea fi de asemenea exploatată.

În timp ce unii ucraineni au avuție ascunsă în afara țării sau în afara sistemului bancar, milioane de oameni supraviețuiesc cu greu cu ajutorul economiilor rămase.

Și Republica Moldova se con­frun­tă cu o inflație record în con­tex­tul războiului. Rata inflației a atins un nivel record de 33,5% pe 10 au­gust, cel mai ridicat din Europa, ero­dând nivelul de trai al unei populații deja sărăcite, notează Balkan Insight.

Banca centrală a Moldovei și-a revizuit recent în creștere proiecția de inflație pe 2022 la 29,5% de la 27,3%, estimare din mai, din cauza impactului economic al războiului din Ucraina, potrivit Seenews.

În perioada următoare, traiectoria ascendentă a ratei anuale a inflației se va menține în contextul scumpirii alimentelor, altor materii prime și energiei pe piața regională.

Prețurile de consum din Moldova au atins un nou maxim pe 23 de ani, de 31,83% anual în iunie, comparativ cu un avans de 29,05% în mai.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării