main logo
416

Întreprinderile mici și mijlocii vin cu propuneri privind politica bugetar-fiscală

Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii (AIM) a formulat și expediat Ministerului Finanțelor o serie de propuneri pentru politica bugetar-fiscală pentru anul viitor.

Întreprinderile mici vin cu propuneri privind politica bugetar-fiscalăFoto: Imagine simbol

Printre altele, propunerile vizează fiscalitatea în primii ani de activitate a întreprinderilor, impozitarea în sectorul Horeca, reformarea facturii fiscale, liberii profesioniști și munca la negru și TVA, transmite Știri.md cu referire la bizlaw.md.

AIM a propus modificări la Codul Fiscal; Legea cu privire la întreprinderile mici și mijlocii; o lege cadru nouă, care să reglementeze activitatea liber-profesioniștilor; Legea contabilității și raportării financiare; Legea contabilității.

La Codul Fiscal sunt propuse modificări ca: reducerea cotei impozitului pe venit din obiectul impunerii de la 4 la 3%; modificarea unor cote reduse ale TVA de la 12 la 6% pentru sectorul HORECA; anularea calculării dobânzilor în cazul în care contribuabilului i se acordă amânarea sau reeșalonarea plăților la buget; etc.

La Legea cu privire la întreprinderile mici și mijlocii, reprezentanții AIM propun o nouă definiție și o nouă clasificare a IMM-urilor.

Legea privind liber profesioniștii ar urma să reglementeze o aplicație mobilă care va aparține și va fi gestionată de către entitățile autorizate de către Serviciul Fiscal de Stat, cu implicarea BNM (băncile și prestatorii serviciilor de plată), și care vor putea fi utilizate de către liberii profesioniști pentru primirea plăților și plata impozitelor către stat. Se propune ca cuantumul impozitului să fie calculat în mod automatizat de Aplicația mobilă, în cotă procentuală din suma venitului liber profesionistului.

O altă serie de modificări la Codul Fiscal, Legea contabilității și raportării financiare și  Legea contabilității au drept scop reformarea facturii fiscal. AIM propune ca „Factura fiscală” să rămână în vigoare, dar aplicarea ei să se limiteze similar practicii europene la chestiunile aferente procedurilor de achiziții publice. ”Factura fiscală” pentru operațiunile comerciale între entitățile de drept privat să se substituie prin simpla „Factură” (invoice, adoptat de către conducerea entității comerciale cu respectarea condițiilor stabilite în Codul fiscal).

Codul fiscal urmează să stabilească un șir de informații obligatorii care urmează să le conțină o factură pentru a fi valabile / valide pentru a fi luate în calcul de autoritatea fiscală / vamală etc.

Noțiunea bonului de casă (bon fiscal) va fi stabilită expres în Codul fiscal, astfel fiind ridicat de la nivelul HG la nivelul legii organice. 

Autorii propun extinderea utilității și puterii juridice a bonului fiscal pentru operațiunile comerciale în numerar și/sau prin alt instrument de plată care atestă operațiunea economică și achitarea plății, între toate persoanele care desfășoară activitate de întreprinzător, pentru orice operațiune comercială permisă de lege. 

Pentru acele operațiuni pentru care se emite un bon nu va fi obligatorie emiterea facturii, deși rămâne la discreția părților contractante să decidă dacă doresc să emită o factură (invoice).

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării