main logo
1523

Inițiativa de a da în judecată Gazprom împarte deputații în două tabere

Inițiativa ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Generale de a da în judecată Gazprom pentru încălcarea contractului de livrare a gazelor a împărțit deputații în două tabere.

Inițiativa de a da în judecată Gazprom împarte deputații în două tabere

Cei de la PAS consideră decizia drept una corectă, în timp ce reprezentanții opoziției se arată sceptici și cred că mai degrabă ar trebui de negociat un contract mai avantajos, transmite Știri.md, cu referire la Replica Media.

Sursa citată a realizat un scurt sondaj printre deputați și vedeți mai jos ce au răspuns la întrebarea reporterei noastre.

Adrian Albu, PSRM, deputat BCS

„Spînu face multe know-how-uri în legislația noastră, îndeobște în toate acțiunile pe care le întreprinde. Noi considerăm că la momentul de față noi trebuia mai întâi să ne lămurim cu cantitatea de gaze stocate, banii achitați pentru aceasta, la ce preț. Acestea sunt lucruri mai importante pentru noi - să avem transparența care ni s-a promis. După asta deja ne vom lămuri dacă sunt anumite încălcări contractuale”.

Eugen Sinchevici, deputat PAS

„Ei livrează doar 40% din ceea ce trebuie să livreze conform contractului. Dacă ei ne-ar livra complet, atunci noi am cumăra la un preț mult mai avantajos pentru Republica Moldova și trebuie ca comunitatea internațională să sancționeze Gazpromul pentru această ilegalitate. Eu cred că șansele sunt mari deoarece Gazprom continuă să aibă relații comerciale cu multe alte state care respectă statul de drept, iar Gazprom va fi interesat să continue aceste relații economice”.

Constantin Starîș, PCRM, deputat BCS

„Eu nu știu, poate și are șanse, dar cât va consta această judecată. Poate mai bine dus dialog normal cu structura respectivă din Rusia”.

Iulia Dascălu, deputată PAS

„Cred că este o decizie corectă pentru că atât timp cât nu-ți onorezi obligațiunile contractuale, trebuie să fie pedepsiți cei ce nu se conformează. E greu de spus care sunt șansele, dar faptul că noi trebuie să acționăm, este cert”.

Alla Pilipețkaia, PSRM, Deputată BCS

„Eu nu sunt jurist, dar eu cred că asta nu e corect. Asta e părerea mea. Chestia e că din câte îmi aduc aminte, erau niște condiii de la Gazprom în privința unui audit, iată după ce va fi realizat, consider că trebuie să ne așezăm la masă cu Gazprom, să ajungem la un numitor comun și după asta de înțeles, merită de a-l da în judecată sau nu. Știți, când noi ca deputați încercăm să întrebăm ca să înțelegem poziția conducerii noastre față de Gazprom, noi nu putem să obținem adevărul, de asta pentru a înțelege corect, nu trebuie să ni se spună că este vreo taină nu știu de care”.

Radu Marian, deputat PAS

„Argumentele sunt de partea noastră și scrie în contract, negru pe alb, ce volume de gaz trebuie livrate și toată istoria asta cu auditul este o făcătură pentru că nicăieri în contract nu scrie că dacă nu se face auditul datoriilor nu trebuie să livreze volumele. E un non-sens, nu există așa ceva”.

Adrian Lebedinschi, PSRM, Deputat BCS

„Trebuie să văd contractele, trebuie să văd exact ce a fost încălcat anume, dar nu am văzut contractele, la noi toate astea sunt secrete și noi nici ca deputați nu avem acces la ele. Este un drept al fiecărei părți”.

Igor Grosu, Președintele Parlamantului, PAS

„Este o decizie corectă, previzibilă. Această companie, unilateral a redus volumele de gaze, încălcând contractul și noi sunem obligați să facem acest demers, altfel nu am fi înțeleși corect de cetățenii noștri. Sunt tot timpul șanse, important e să fundamentăm foarte bine, să aducem argumente în fața instanței și înainte”.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat recent într-un interviu pentru DW că Guvernul Republicii Moldova va acționa în judecată compania energetică de stat rusă Gazprom, din cauza diminuării semnificative a livrărilor de gaze naturale.

„Dacă acest concern și-ar onora azi angajamentele contractuale cu Moldova, criza energetică dispare și toți vor avea gaz și energie. Faptul că noi suntem nevoiți să cumpărăm gaz și curent de pe piață este din vina Gazpromului și juriștii noștri deja se ocupă de aceste detalii, pentru a acționa concernul rus în judecată pentru neexecutarea contractului. Și vom cere inclusiv despăgubiri colaterale, pentru că, din cauza lor, a trebuit să realocăm bani de pe alte segmente, să luăm credite”, a spus atunci Spînu.

Autoritățile de la Chișinău au acuzat în repetate rânduri Moscova de șantaj energetic. În replică, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a spus că declarațiile oficialului moldovean sunt „absolut nefondate” și a îndemnat autoritățile de la Chișinău să nu „politizeze” chestiunile comerciale cu Rusia.

Aceasta a afirmat că Gazprom nu a făcut „niciun pas” care să-i pună la îndoială autoritatea sa de exportator sigur de resurse energetice și a acuzat Chișinăul, din nou, că nu ar respecta condițiile contractuale cu partea rusească, amintind în special de auditul nerealizat al pretinselor „datorii istorice” ale S.A. Moldovagaz, invocate de concernul rus.

Recent, la o sesiune televizată a Consiliului pentru Drepturile Omului din Rusia, președintele rus a cerut Ministerului Energiei rus să „analizeze cu atenție” situația energetică din R. Moldova, în special cea din regiunea separatistă menționând că Rusia „de mulți ani furnizează gaze acolo practic gratuit”.

Republica Moldova a plătit regulat, în două tranșe, inclusiv în avans, volumele de gaz procurate de la Gazprom. Ultima a decis unilateral să reducă drastic livrările de gaz către Republica Moldova. Ultima plată a avut loc pe 28 noiembrie, după care corporația Gazprom a anunțat că nu va reduce volumele de gaz care urmează să fie livrate Republicii Moldova în luna decembrie, așa cum amenința anterior.

În urma unui acord cu autoritățile autoproclamate de la Tiraspol din 3 decembrie, Chișinăul a decis să cedeze malului stâng întregul volum de gaze naturale procurat de la Gazprom în schimbul unui preț mai mic la energie electrică. Moldovagaz va livra 5,7 milioane m3 de gaz pe zi malului stâng, inclusiv MGRES, iar CSE și ANRE urmează să decidă referitor la reducerea tarifului la energia electrică. Cetățenii vor plăti mai puțin pentru electricitate” a anunțat Andrei Spînu.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării