main logo
726

Inflaţia record de aproape 35% provoacă tot mai mult stres în societate

Inflaţia record de aproape 35% cu care se confruntă ţara noastră în acest an provoacă tot mai mult stres în societate. Studiul efectuat de Catedra de Psihologie a Universităţii „Ion Creangă” arată că aceste îngrijorări au generat apariţia unor noţiuni noi în domeniu şi anume anxietatea financiară şi chiar depresia financiară.

Inflaţia record de aproape 35% provoacă tot mai mult stres în societateFoto: vaspsiholog.com

De cealaltă parte, specialiştii Centrelor Comunitare de Sănătate Mintală spun că încă nu pot pune oficial această diagnoză, dar recunosc că în ultimele luni se adresează tot mai multe persoane cu anxietate sau tulburări depresive provocate de înrăutăţirea situaţiei financiare, transmite Știri.md cu referire la canal2.md.

„Să vă spun sincer doar soţul acum lucrează şi e foarte dificil, mai ales când vin facturile – Cum vă simţiţi din punct de vedere emoţional din cauza acestor scumpiri? – În familie se începe că ne ajunge pentru asta, pentru ceea. – Sunteţi stresaţi? – Şi normal că da. Şi cred că nu doar eu şi nu dar o ţară întreagă, dar peste tot aşa e.”

„Sigur că ne descurcăm mai greu. Având o familie numeroasă ne copleşesc uneori aceste emoţii, deoarece ne facem griji pentru viitorul copiilor, dar economisim. – Faceţi calcule înainte de cumpărături? – Da, cu lista.”

Angajaţii ale căror salarii s-au devalorizat cu 35%, direct proporţional cu inflaţia din acest an, resimt impactul scumpirilor nu doar asupra bugetelor pentru cheltuieli, dar şi asupra stării lor emoţionale, susţine doctorul în psihologie Sergiu Sanduleac, conferenţiar la Universitatea „Ion Creangă”.

Totuşi, el susţine că moldovenii care au parte de educaţie financiară depăşesc mai uşor astfel de crize.

„Termenul de depresie financiară nu este unul vechi este unul nou în condiţiile în care avem aceste crize la nivel global. Este o conotaţie cu tentă financiară. În general este aceeaşi depresie, dar este vorba de cauze”, spune Sergiu Sanduleac, Doctor în Psihologie.

Obosiţi să calculeze cheltuielile, aşa încât să le ajungă salariul de la o lună la alta, tot mai mulți moldoveni ajung să se confrunte cu anxietate şi tulburări depresive. Unii care conştientizează că au nevoie de ajutor pentru a depăşi această problemă psiho-emoţională se adresează la cele 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală din ţară.

„Dacă să mă întrebaţi de numărul de adresări, atunci da se observă o creştere a numărului de adresări, în special pacienţii primar care se adresează.”, menționează Ana Codreanu, psihiatru.

În aceste instituţii, consultațiile specialiştilor sunt gratuite. Mai mult, Compania Naţională de Asigurări în Medicină compensează integral costurile pentru tratamentul oferit pacienţilor cu venituri mici.

„Stările de stres pot provoca dezechilibru în organism. Simptomatică respiratorie, senzaţie de nod în gât, simptomatică cardiacă, cu tahicardie, durere în piept, simptomatica gastro intestinală, colon iritat, avem simptomatică neurologică, caracterizată prin dureri de cap, vertijuri”, mai spune Ana Codreanu, psihiatru.

Dintre cele 217 mii de persoane care s-au adresat în acest an la Centrele Comunitare de Sănătate Mintală, 70 de mii au reclamat depresie şi anxietate, dar specialiştii susţin că numărul moldovenilor care au nevoie de asistenţă psihologică este mult mai mare.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării