Începe furnizarea de energie electrică din România pentru Moldova
Virgil Popescu, membrul Camerei Deputaților din Parlamentul României, a anunţat că a fost semnat joi un contract de furnizare a energiei - 100 MW între Hidroelectrica şi Energocom, compania desemnată de Guvernul Republicii Moldova în acest sens.
„Prin OUG 138/2022, care a fost adoptată ieri, am modificat OUG nr. 119/2022 astfel că «în situaţii excepţionale cauzate de efectele războiului din Ucraina asupra siguranţei în furnizarea cu energie electrică a Republicii Moldova, producătorii de energie electrică au obligaţia să încheie contracte bilaterale, în limita cantităţilor disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnaţi de către Guvernul Republicii Moldova”, a adăugat ministrul Energiei, transmite Știri.md.
„Energie electrică pentru Republica Moldova! Prin OUG 138/2022, care a fost adoptată ieri, am modificat OUG nr. 119/2022 astfel că «în situaţii excepţionale cauzate de efectele războiului din Ucraina asupra siguranţei în furnizarea cu energie electrică a Republicii Moldova, producătorii de energie electrică au obligaţia să încheie contracte bilaterale, în limita cantităţilor disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnaţi de către Guvernul Republicii Moldova, în acest sens, la preţul de referinţă prevăzut în anexa nr. 2. Energia electrică vândută în aceste condiţii acoperă exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova»”, a scris Virgil Popescu, joi, pe Facebook.
Ministrul Energiei a mai spus că „Hidroelectrica şi Energocom, companie desemnată de Guvernul Republicii Moldova - Andrei Spînu, au semnat astăzi un contract de furnizare - 100 MW”.
„În această noapte începe furnizarea de energie electrică pentru Republica Moldova. Am fost, suntem şi vom fi alături de cetăţenii din Republica Moldova”, a completat Popescu.
Știri.md amintește că România va asigura Republica Moldova cu energie electrică.
Vicepremierul Andrei Spînu a venit cu un îndemn în legătură cu economisirea energiei electrice.
Menționăm că bombardamentele de luni au afectat infrastructura energetică a Ucrainei, iar țara a fost nevoită să oprească exportul de electricitate către UE și Republica Moldova.
Astfel, țara noastră va primi integral energie electrică de la MGRES.