main logo
377

INCE prognozează o creștere a PIB-ului Moldovei de 2,5% în anul 2019

În anul 2019, PIB-ului Moldovei va creşte cu 2,5%, ajungând la 205 mlrd. lei în expresie nominală, susţin experţii de la Institutul Naţional de Cercetări Economice (INCE).

INCE prognozează o creștere a PIB-ului Moldovei de 2,5% în anul 2019INCE prognozează o creștere a PIB-ului Moldovei de 2,5% în anul 2019

Potrivit agenţiei Infotag, marţi, la prezentarea noului studiu "Tendinţe în economia Moldovei, directorul INCE, Alexandru Stratan, a menţionat că creşterea economică slabă ţine de "specificul acestui an, căci ţara trece printr-o perioadă electorală, care nu poate fi numită drept un fenomen pozitiv pentru dezvoltarea economică", transmite Știri.md

"După alegerile parlamentare urmează alegerile locale şi nu este exclusă nici posibilitatea alegerilor parlamentare anticipate. Economia nu este pregătită pentru astfel de situaţii, când cheltuielile bugetare cresc şi investiţiile, dimpotrivă, se reduc, iar mediul de afaceri aşteaptă aprobarea unei noi politici de stat", a spus Stratan.

Potrivit expertului, inflaţia se aşteaptă a fi la nivelul de 5,3%, creşterea producţiei industriale - de 2,8%, iar creşterea producţiei agricole - de 1,5%.

"Sectorul agricol a înregistrat rezultate bune în ultimii ani, iar tendinţa poate continua şi în acest an. Dar chiar şi o asemenea evoluţie asigură doar aproximativ 70% din volumul din anul 1990. În ceea ce priveşte sectorul industrial, creşterea este comparabilă cu rezultatele anilor trecuţi, deşi, bineînţeles, am vrea să vedem o creştere care însă nu poate fi asigurată aşa uşor", a spus el.

Stratan estimează că în acest an creşterea exporturilor va fi de 9,5%, iar a importurilor - de 12,2%. 

"Creşterea salariului mediu în termeni reali va atinge 3,3% şi va depăşi 400 de dolari, iar rata şomajului se va consolida la nivelul de 2,8%. Creşterea investiţiilor în activele pe termen lung va fi de 4,5%, ceea ce, în condiţiile actualei situaţii politice a alegerilor permanente, poate fi numit un bun indicator", consideră expertul.

El a menţionat că "de la criza din 2014-2015, economia moldovenească nu s-a recuperat pe deplin, dar a atins totuşi o anumită stabilitate, deşi deocamdată nu poate fi vorba de o situaţie satisfăcătoare".

"Conform rezultatelor anului trecut, tendinţele nu s-au schimbat prea mult. Putem vorbi despre sustenabilitatea economiei, dar nu şi despre creşterea producţiei. Indicatorii macroeconomici aşa şi nu au atins nivelul de înainte de criză, consolidându-se în medie la nivelul de 3,8%. Aceasta înseamnă că, dezvoltându-se în acest ritm, abia în 2022 republica va atinge 95% din ceea ce a fost în 1990. Este necesar să înţelegem că Moldova se află la un nivel scăzut de utilizare a propriului potenţial, iar pentru o creştere stabilă în viitor, PIB-ul ar trebui să crească anual cu 7-8%, deoarece acesta este unul dintre cele mai scăzute pe cap de locuitor, reprezentând doar 5-6% din media pe UE", a spus expertul. 

După cum a informat anterior Infotag, pentru 2019 FMI a prognozat o creştere a economiei Moldovei la nivelul de 3,5%, iar inflaţia - de 3,3%. Banca Mondială a făcut o prognoză de 3,6% şi, respectiv, 4,7%.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării