În Transnistria a început a fi cultivat bumbacul
La iniţiativa conducerii fabricii textile "Tirotex", în Transnistria a început a fi cultivat bumbacul.

Prima roadă a fost recoltată de pe o suprafaţă de 30 de ari, unde au fost plantate opt soiuri de bumbac, relatează Știri.md cu referire la Infotag.
Potrivit lui Constantin Calistru, angajat al laboratorului de tehnologie al Institutului de Cercetare a Agriculturii din Transnistria, "scopul final al acestui experiment ar trebui să fie un volum de 4 tone de bumbac brut pe hectar, iar aceasta înseamnă aproximativ o tonă de fibre de bumbac pur".
În acelaşi timp, el a menţionat că productivitatea este determinată nu numai de climă, dar şi de dăunători.
"Dăunătorii sunt o ameninţare nu numai în ţările din Asia Centrală, ci şi în ţara noastră. De aceea, pe lotul experimental, agricultorii desfăşoară cercetări şi studiază cum să lupte împotriva dăunătorilor. Desigur, mulţi factori afectează şi productivitatea bumbacului. Este vorba de regimul termic al solului, care se schimbă în funcţie de temperatură, radiaţii, udare, particularităţile plantelor, distanţa dintre rânduri", a spus omul de ştiinţă.
Directorul general al "Tirotex", Andrei Mejinski, consideră că, în pofida succeselor evidente, este prematur să se vorbească despre posibilitatea de a cultiva bumbac în Transnistria la scară industrială şi de a trece la substituirea materiilor prime de import.
"Pentru aceasta este nevoie nu numai de investiţii de circa $15-20 mil. (pentru fabricile de prelucrare a bumbacului, maşini agricole etc.). Un alt factor important reprezintă condiţiile climatice. Dacă seminţele de bumbac pot rezista la temperaturile totale active, datorită selecţiei lor, atunci condiţiile meteorologice la momentul maturării fibrelor în august-septembrie pot da greş. Şi acest lucru poate duce la pericol pentru recoltă şi, în consecinţă, la riscuri financiare mari", a spus el.