main logo
1663

În satul Grinăuți va fi construit un complex modern de morărit

În satul Grinăuți din raionul Râșcani va fi construit un complex modern de morărit, cu o investiție totală de 12,7 milioane de lei. Din această sumă, 9,55 milioane de lei va fi acordată antreprenorului prin mecanismul de ajutor de stat, care include un grant nerambursabil de 2,39 milioane de lei și facilități fiscale de 7,16 milioane de lei.

În satul Grinăuți va fi construit un complex modern de morăritFoto: moldpres.md

Proiectul prevede crearea a cel puțin 20 de locuri de muncă directe și are o perioadă de implementare accelerată – până la sfârșitul anului 2025, transmite Știri.md cu referire la moldpres.md.

Fabrica va fi dotată cu echipamente de ultimă generație și va procesa grâu achiziționat de la agricultori locali, contribuind la dezvoltarea sectorului agricol și a industriilor conexe, precum logistică, transport și distribuție.

Viceprim-ministra Doina Nistor, ministră a Dezvoltării Economice și Digitalizării, a menționat că aceasta este o investiție care generează locuri de muncă, oferă șanse tinerilor din regiune și aduce valoare adăugată în lanțul agroalimentar.

„Prin această investiție, nu doar susținem dezvoltarea unei noi afaceri în domeniul morăritului, ci consolidăm securitatea alimentară a Republicii Moldova și sprijinim fermierii locali prin crearea unei cereri stabile de grâu autohton”, a comunicat Doina Nistor.

Ruslan Ioxa, administrator FlavoMill, a afirmat că noua fabrică va produce făină și tărâțe de calitate superioară, pentru consumatori locali și internaționali.

„Ne-am asumat misiunea de a construi o afacere modernă, durabilă și orientată spre viitor. FlavoMill va funcționa cu echipamente performante și va produce făină și tărâțe de calitate superioară, pentru consumatori locali și internaționali. Această investiție este despre

Până în prezent, prin mecanismul de ajutor de stat pentru investiții strategice au fost semnate șase acorduri cu antreprenori locali, care vor investi în dezvoltarea afacerilor lor. Valoarea totală a costurilor eligibile aprobate se ridică la peste 678 milioane de lei, iar sprijinul financiar oferit de stat depășește 378 milioane de lei. Datele Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării relevă că aceste proiecte vor genera cel puțin 489 de locuri de muncă și vor contribui esențial la dezvoltarea economică regională, stimularea industriei și consolidarea capacităților de producție naționale.

Mecanismul de ajutor a fost lansat la sfârșitul anului trecut și acesta prevede că statul restituie până la 60 la sută din valoarea fondurilor pe care antreprenorii la investesc în extinderea și dezvoltarea afacerii. De acest ajutor pot beneficia companii din domenii precum industria electronică, industria chimică și farmaceutică, industria prelucrătoare de mașini și componente auto, industria textilă și de îmbrăcăminte, industria materialelor de construcție și industria alimentară.

Ajutorul de stat este atribuit după formula: 25% oferite sub formă de granturi nerambursabile, iar 75% din suma restituită este alocată sub formă de scutiri de 50% la impozitul pe venit.

În următorii trei ani, Guvernul își propune să susțină cel puțin 150 de afaceri cu un buget planificat de 2 miliarde de lei.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării