În ce condiții R. Moldova va primi sprijinul bugetar de la Canada
Canada va acorda suport bugetar Republicii Moldova în valoare de 120 de milioane de dolari canadieni (circa 79 milioane de euro). Finanțarea va sprijini familiile vulnerabile, integrarea refugiaților ucraineni, va promova creșterea economică durabilă și va contribui la tranziția către o energie verde.
Parlamentul a ratificat în prima lectură, vineri, 21 septembrie, Acordul de facilitate de împrumut dintre Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova și Majestatea Sa Regele de drept al Canadei, reprezentat de ministerul Dezvoltării Internaționale, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.
Împrumutul acordat prin intermediul Agenției „Global Affairs Canada” va fi folosit pentru finanțarea necesităților bugetului de stat și suplinirea Programului oferit de Banca Mondială „Operațiunea Politica de dezvoltare pentru sprijinirea creșterii și rezilienței în Moldova”.
Mai exact, mijloacele financiare vor fi utilizate pentru consolidarea rezilienței gospodăriilor și refugiaților, promovarea creșterii economice durabile prin intensificarea concurenței și a creșterii generate de sectorul privat și sprijinirea rezilienței climatice și a tranziției către energia verde.
Împrumutul va fi debursat în două tranșe: prima – până pe 20 decembrie 2024 și a doua – până pe 15 iulie 2025. Maturitatea creditului este de zece ani, inclusiv perioada de grație de trei ani.
La data de 5 septembrie 2024, rata dobânzii a creditului a constituit 3,016%, iar comisionul unic este de 100.000 de dolari canadieni, relevă documentul aprobat.
Acordul a fost negociat în perioada 15-17 iulie 2024, de o delegație de negociatori în frunte cu Ion Gumene, secretar de stat de la Ministerul Finanțelor și semnat pe 6 septembrie 2024 de ministra finanțelor Victoria Belous și ambasadorul Canadei în Republica Moldova, România și Bulgaria.
Documentul va intra în vigoare după ratificarea în a doua lectură în plenul Parlamentului, iar asistența financiară este disponibilă până pe 15 iulie 2025.