În ce condiții R. Moldova va primi miliardele de la Uniunea Europeană
În cadrul Planului de creștere pentru Republica Moldova, adoptat de Comisia Europeană în octombrie 2024, se prevede că țara noastră va primi un pachet de sprijin financiar de la UE de circa 1,9 miliarde de euro (circa 37 miliarde de lei), din care 1,5 miliarde de euro sunt împrumut.

Pentru primirea împrumutului, urmează să fie negociat și încheiat un Acord interstatal bilateral între Republica Moldova, reprezentată de Ministerul Finanțelor și Banca Națională a Moldovei ca agent al țării, și Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.
75% - suport bugetar, 25% - proiecte investiționale
Proiectul Acordului a fost publicat de Ministerul Finanțelor și este constituit din 24 de articole și patru anexe, care conțin clauze privind suma asistenței financiare, procedura de debursare, condiționalitățile necesare pentru debursarea împrumutului etc.
Potrivit Ministerului Finanțelor obiectivul general al Acordului este de a sprijini implementarea Agendei de Reformă a Republicii Moldova, contribuind la:
- consolidarea statului de drept și a bunei guvernări;
- susținerea tranziției către o economie verde și digitală;
- întărirea rezilienței economice și sociale;
- accelerarea convergenței cu Uniunea Europeană.
Creditul în valoare de 1,5 miliarde de euro pentru perioada 2025-2027, va fi oferit la condiții concesionale, iar mijloacele financiare aferente reprezintă atât suport bugetar (75%), cât și finanțarea proiectelor investiționale (25%). Termenul limită pentru efectuarea tragerilor este de 30 iunie 2029.
Condiții și rate
Documentul prevede că maturitatea maximă a împrumutului este de 40 de ani, inclusiv perioada de grație de până la 10 ani.
„Rata dobânzii aplicată pentru fiecare tranșă va depinde de costul la care se va împrumuta Comisia Europeană pe piața financiară internațională. În prezent, Republica Moldova are contractate împrumuturi din partea Uniunii Europene la rate cuprinse între 0,125% și 3,375%”, precizează Ministerul Finanțelor.
Se estimează că Acordul va consolida relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și UE, reafirmând angajamentul politic al țării față de procesul de integrare europeană și va contribui la consolidarea relațiilor cu statele membre UE și cu alte state candidate.
De asemenea se prevede că el va avea un impact favorabil asupra dezvoltării economice și sociale a Republicii Moldova, contribuind la stimularea unei creșteri incluzive și durabile, reziliență economică, atragerea investițiilor și modernizarea infrastructurii.
De notat că Planul de creștere pentru Republica Moldova în valoare de 1,9 miliarde de euro, susținut de o Facilitate de reformă și creștere pentru perioada 2025-2027, este cel mai mare pachet de sprijin financiar al UE de la independența Republicii Moldova.
Guvernul susține că Planul și creditul va stimula economia Republicii Moldova astfel încât până în 2028 să se ajungă la o creștere economică de 5%, în timp ce anul trecut PIB-ul a crescut cu doar 0,1%. Totodată el va aduce țara mai aproape de aderarea la UE, prin accelerarea reformelor.