Importurile de ulei au depășit de două ori exporturile în iunie
În luna iunie importurile de ulei de floarea-soarelui au depăşit de circa două ori exporturile de acest produs alimentar, constată într-o analiză a datelor vamale, expertul Iurie Rija.

Astfel importurile de ulei de floarea-soarelui în iunie 2025 au însumat 1.071,5 tone, echivalentul a 26,62 milioane lei, la un preţ mediu de 24,8 lei pe litru, ceea ce reflectă costul produsului achiziționat, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.
În același timp, exporturile de ulei de floarea-soarelui au însumat doar 575 de tone, la un cost de 13,52 milioane lei şi la un preţ mediu de 23,5 lei pe litru. Astfel prețul mediu de export s-a dovedit 1,3 lei mai mic decât prețul mediu de import, ceea ce se poate datora diferențelor de calitate, branding sau condiții de aprovizionare, precum și concurenței de pe piețele externe.
"O pondere atât de mare a importurilor indică faptul că producția internă probabil nu acoperă integral cererea consumatorilor sau există avantaje de preț la achiziționarea în străinătate", constată Iurie Rija.
De notat că volumul uleiului vegetal exportat este practic la nivelul mediu din lunile aprilie şi mai, dar este de 10 ori mai mic decât cel din luna martie 2025.
Faptul că volumul importurilor de ulei de floarea-soarelui depășește semnificativ volumul exporturilor, duce la creşterea şi mai mare a deficitului comercial.
Analiza lui Iurie Rija relevă că cea mai mare parte a uleiului de floarea-soarelui este importată din Ucraina (peste 80%) şi Rusia (14%), iar exporturile sunt efectuate în special în România, Olanda şi Bulgaria.
În timp ce exporturile de ulei vegetal s-au prăbuşit, exporturile de materie primă – seminţe de floarea-soarelui şi rapiţă – au înregistrat cote record. Seminţele de floarea-soarelui ajung în special în Turcia, care le procesează în ulei.