Importurile de motorină și păcură au înregistrat o creștere record
Chiar dacă prețul resurselor energetice rămâne înalt, importurile acestora continuă să crească, ajungând la o cotă de 30% din valoarea totală al mărfurilor importate, constată Banca Națională a Moldovei.
Astfel în primul trimestru al acestui an valoarea produselor energetice importate în Republica Moldova a crescut cu 22,2 la sută, față de aceeași perioadă din 2022 și a totalizat 654,63 milioane de dolari, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.
Importul de motorină a crescut cu 53%
Cea mai mare cotă după valoare este deţinută de motorină - 37,4% şi gazele naturale - 33,7%, în timp ce benzina are o cotă de doar 9,3%.
"Această evoluţie a fost determinată, de creşterea valorii importului de combustibil diesel, cu 58,6 la sută, pana la 244,59 milioane de dolari, ca urmare a majorării preţurilor, dar şi a creşterii volumelor fizice (+53,0 la sută)", precizează BNM.
Datele BNM combat astfel informaţiile ANRE privind reducerea cu 4,2% a importului de motorină în primul trimestru al acestui an.
Diferenţa de aproximativ 80.000 tone de motorină între datele BNM şi ANRE se datorează reexportului masiv de acest combustibil în Ucraina, principalul jucător fiind operatorul portului Giurgiuleşti, firma Danube Logistics, controlată deja de doi ani, prin firme paravan de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
Importul de metan s-a redus de 2,2 ori
În aceeaşi perioadă valoarea importului de gaze naturale a scăzut cu 28,4%, constituind 220,78 milioane dolari, iar volumul fizic s-a micşorat de 2,2 ori.
"Această situaţie a fost condiţionată de procesul de reorientare către resurse alternative de energie şi surse noi de import, precum şi de procesul de utilizare mai economă a acestui tip de resurse. Astfel, în trimestrul I 2023, Slovacia, Grecia ş Romania au furnizat Republicii Moldova gaz natural, ce a constituit 43,5 la sută din valoarea totală a importurilor", afirmă Banca Naţională.
De unde s-au importat restul de 56,5% din volumele de metan nu este specificat.
Datele BNM mai relevă că în primul trimestru al 2023 importul de păcură a crescut de 34 de ori, până la 62,86 milioane de dolari, faţă de 1,84 milioane de dolari în trimestrul I 2022.
Potrivit datelor BNM valoarea importului de benzine auto a sporit cu 31,1 la sută, ca urmare a creşterii cu 40% a volumului fizic şi a diminuarii preţurilor. De notat că datele ANRE arată că importul de benzină practic a stagnat în această perioadă.
0 contribuţie semnificativă a avut şi importul de energie electrică în valoare de 13,24 milioane de dolari, dar volumele şi valoare au fost semnificativ mai mici decât în ultimul trimestru al anului 2022.