main logo
1780

Impactul deconectării avariate: S-a oprit până și Centrala de la Cuciurgan

Deconectarea avariată din sistemul electroenergetic moldovenesc are efecte grave asupra activității social-economice și a securității energetice în toată Republica Moldova, inclusiv regiunea transnistreană.

Impactul deconectărilor: S-a oprit până și Centrala de la CuciurganFoto: wikipedia.com

Astfel, fără curent electric au rămas nu doar consumatorii casnici, dar și întreprinderile mari și mici. În Capitală bunăoară a fost sistată o perioadă livrarea de apă, ca urmare a lipsei de curent, iar troleibuzele au staționat, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Până și cel mai mare producător de energie electrică din Republica Moldova - Centrala termoelectrică moldovenească de la Cuciurgan (Moldgres), ce face parte din gigantul rus Inter RAO EES, și-a sistat activitatea, pentru că altfel se putea confrunta cu riscul distrugerii unor instalații. 

Abia după cinci ore și ceva de staționare, Moldgres și-a reluat activitatea, pornind blocul 10, anunță autoritățile de la Tiraspol.

La fel timp de cinci ore și ceva a încetat să livreze energie electrică în sistemul electroenergetic și centrala hidroelectrică de la Dubăsari. În consecință, toată regiunea a rămas fără energie electrică.

Menționăm că, cauza principală a deconectărilor sunt bombardamentele rusești asupra centralelor electrice din Ucraina.

Or sistemele energetice ale Moldovei și Ucrainei sunt interconectate între ele, iar situația critică din Ucraina a dus la întreruperea automată a liniei electrice de tensiune înaltă Isaccea-Vulcănești-Moldgres, prin care se importă electricitate din România.

Această întrerupere a avut loc și pentru a proteja rețelele și stațiile electrice de la suprasarcină. Or, dacă nu se aplica deconectarea automată, stațiile electrice puteau fi serios afectate și întreruperile ar dura mai mult, explică autoritățile.

Pagubele provocate de aceste deconectări avariate urmează a fi evaluate, dar ele sunt suficient de mari și în plus cresc semnificativ incertitudinea și riscul de țară.

Mai adăugăm că șefa statului, Maia Sandu, a convocat astăzi, 24 noiembrie, în prima parte a zilei, ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), la care se va discuta despre provocările ce țin de asigurarea cu resurse energetice a țării noastre.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării