main logo
774

Guvernul vrea să digitalizeze și segmentul administrației publice locale

Pe parcursul ultimilor ani, au fost dezvoltate mai multe servicii digitale. Unele au avut mai mult succes, altele mai puțin. Multe din ele au adus și continuă să aducă beneficii reale economiei, cetățenilor, mediului de afaceri.

Guvernul vrea să digitalizeze și segmentul administrației publice locale

Mai mult la nivel central. Guvernul intenționează să digitalizeze și segmentul administrației publice locale, a comunicat viceprim-ministrul pentru Digitalizare, Iurie Țurcanu, în cadrul primei ediții a Clubului de presă pentru transformare digitală, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Viceprim-ministrul pentru Digitalizare a ținut să sublinieze că guvernarea are un nou model de guvernanță IT, care vine să îmbunătățească accesul la informație pe site-urile guvernamentale.

Răspunzând la întrebări, Iurie Țurcanu a remarcat că principiul ghișeului unic se respectă nu întocmai.

De cele mai multe ori se observă prea mulți oameni la un serviciu și puțini la altul.

Cât privește unele produse online, cum ar fi programările, sunt anumite interese în spate, pe care Agenția Servicii Publice a început deja să le elimine.

Oficialul are siguranța că situația se va îmbunătăți în perioada următoare.

Cât privește costul și complexitatea obținerii semnăturii electronice, Iurie Țurcanu a spus că semnătura electronică, prin mecanismul său, și anume de garantare a autenticității, presupune niște cheltuieli, garanții care necesită surse acoperite. 

Practica altor state arată că excluderea plății pentru semnătura electronică nu neapărat este un catalizator în utilizare. 

Totodată, semnătura nu trebuie făcută ca un instrument comercial, cum era până acum.

Olga Tumuruc, director la Agenția de Guvernare Electronică, consideră că semnătura digitală este unul din instrumentele în baza cărora pot fi accesate sigur serviciile electronice, dar, pe de altă parte, așa cum este construită și oferită acum semnătura digitală, aceasta a devenit unul din barierele în accesarea ușoară a serviciilor publice.

De mai mulți ani se vrea regândirea modului în care se oferă acces pentru cetățeni la semnătura digitală.

Planul de acțiuni al Guvernului prevede regândirea modului de prestare a serviciilor de identitate electronică și anume, prin implementarea unei soluții de identitate electronică mobilă, fără dispozitive specializate pe partea de semnătură.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării