main logo
1221

Guvernul va revendica de la Moldovagaz 3,3 miliarde de lei

Guvernul, prin intermediul Agenției Proprietății Publice, urmează să inițieze procedura de revendicare a sumei de 3,3 miliarde de lei, la cursul mediu de schimb valutar din anul 2008, aferentă reevaluării mijloacelor fixe depuse de Executiv în capitalul social al SA „Moldovagaz”.

Guvernul va revendica de la Moldovagaz 3,3 miliarde de leiFoto: știri.md

Mai exact, această sumă urmează a fi trecută în cont ca datorie a „Moldovagaz” către Agenția Proprietății Publice. De asemenea, Guvernul urmează să reinventarieze patrimoniul pe care l-a depus ca și cotă parte în capitalul social al „Moldovagaz” și va determina patrimoniul ce nu a participat la diminuarea datoriilor față de compania rusească „Gazprom”. La fel, va determina impactul respectiv asupra pretinselor datorii ale furnizorului din Rusia, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Acțiunile se regăsesc într-un proiect de hotărâre adoptat de Parlament după audierea unui raport de audit al Curții de Conturi.

Președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian, a declarat că în urma auditului s-au conturat câteva concluzii, iar una dintre ele este că datoriile invocate de „Gazprom” către malul drept se lovesc de neveridicitate. De asemenea, auditul a scos în evidență investiții neconforme și dubioase. De exemplu, „Moldovagaz” a cheltuit pentru sediul de pe str. Pușkin, nr. 64, aproximativ 500 de milioane de lei, în timp ce majoritatea documentelor esențiale cu privire la această construcție au dispărut. Ulterior, această sumă nu a fost acceptată în tarif de către regulator.

Potrivit auditului, cota parte a Guvernului Republicii Moldova în SA „Moldovagaz” a fost diminuată artificial. În opinia autorului, acest audit constată vulnerabilitatea majoră pentru securitatea energetică a Republicii Moldova pe care a reprezentat-o furnizorul de-a lungul timpului. „Din acest considerent, acest proiect de hotărâre a Parlamentului propune acțiuni și sarcini către instituțiile statului care să ducă la diversificarea urgentă a pieței gazelor naturale, pentru a oferi mai multe opțiuni pentru cetățeni, dar și mai multă securitate pentru aprovizionarea cu gaze naturale a țării”, a notat Radu Marian.

Parlamentul a decis că vor fi întreprinse acțiunile necesare pentru suspendarea dreptului de vot al acțiunilor SA „Moldovagaz” aferente patrimoniului retras de către acționarul din stânga Nistrului a Republicii Moldova, în caz de neasigurare a restabilirii controlului SA „Moldovagaz” asupra patrimoniului situat în partea stângă a Nistrului.

Hotărârea adoptată de Parlament mai prevede eficientizarea activității rețelelor de distribuție a gazelor din subordinea „Moldovagaz” prin asigurarea aprobării fuziunii celor 12 întreprinderi de distribuție. De asemenea, este prevăzută aprobarea și aplicarea unui plan de acțiuni de reducere în continuare a pierderilor gazelor în rețeaua de distribuție a gazelor naturale. Ministerul Energiei va iniția, în comun cu Agenția Proprietății Publice, procedura de recunoaștere/înregistrare ca proprietate de stat a rețelelor de gaze fără proprietar și transmiterea în proprietatea statului.

În scopul diminuării adaosurilor comerciale ale mărfurilor procurate prin intermediari, ministerele cu atribuții în domeniu vor analiza cadrul normativ aferent reglementării achizițiilor în sectorul energetic și vor propune mecanismele necesare pentru asigurarea efectuării achizițiilor direct de la producătorii bunurilor aflați peste hotarele Republicii Moldova.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării