Guvernul se pregătește de criză: Energocom va accesa un împrumut de la BERD
Compania Energocom (100% capital de stat) va accesa un împrumut de până la 400 de milioane de euro pentru a asigura securitatea livrărilor de gaze naturale și energie electrică în sezonul rece, prevede Acordul de garanție de stat pentru împrumut, semnat pe 8 iulie între Ministerul Finanțelor și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Fondurile vor fi utilizate în vederea realizării proiectului „Consolidarea securității energetice a Republicii Moldova”, cu scopul de a asigura aprovizionarea neîntreruptă cu gaze naturale și energie electrică pentru consumatorii finali, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.
Pregătire pentru eventuale crize
Potrivit ministrului Energiei, Dorin Junghietu, prin intermediul acestui instrument financiar va fi consolidată „capacitatea statului de a reacționa prompt și eficient în fața eventualelor crize, garantând continuitatea furnizării energiei pentru cetățeni”.
„Asigurarea unei aprovizionări continue cu resurse energetice reprezintă o prioritate strategică pentru Republica Moldova. Este un factor esențial pentru protejarea populației, în special a celor mai vulnerabili, precum și pentru menținerea stabilității economice și sociale”, a declarat ministrul.
Noul împrumut, în valoare totală de până la 400 de milioane de euro, este structurat în trei tranșe în sumă de 300 de milioane de euro, precum și o facilitate de credit revolving pe o perioadă de cinci ani. Aceste fonduri vor permite companiei Energocom să efectueze achiziții strategice de gaze naturale și energie electrică pentru a îndeplini obligațiile de serviciu public față de consumatorii finali din țară, în special în perspectiva sezonului de încălzire 2025–2026.
Anterior, proiectul de lege adoptat de Guvern, prin care se oferă garanții de stat pentru accesarea de către Energocom a unei linii de credit de 400 de milioane euro de la BERD, a fost criticat de opoziție, dar și de Consiliul Concurenței, care constata într-o notă că el nu ar asigura „claritate și previzibilitate pentru care concret activități economice se acordă facilități fiscale și vamale”.
Autoritățile susțin că aceste fonduri au fost accesate în contextul în care, în luna august, expiră proiectul „Securitatea furnizării gazelor naturale”, semnat în 2022, care de asemenea prevedea inclusiv o linie de creditare de 300 de milioane de euro, accesată de Energocom de la BERD, sub garanția Guvernului.
Rate și condiții
Potrivit administrației Energocom, pe 19 iunie 2025, acest credit a fost deja rambursat a fost rambursat. În anul 2024, creditul oferit de BERD a fost suplinit cu tranșa trei în valoare de 165 de milioane de euro în aceleași condiții contractuale. Conform contractului, rata dobânzii aplicată este EURIBOR pentru șase luni plus marja 1%. În cazul în care rata EURIBOR șase luni este negativă, rata EURIBOR va fi egală cu 0%.
În perioada de utilizare a mijloacelor creditare oferite de BERD în Ciclul II (2023-2024), rata de referință EURIBOR (6 month) a constituit în mediu la 3,84%, precizează Energocom. Totodată, în 2022, Energocom a achitat băncii „un comision unic în mărime de 1% din principal”.
Autoritățile susțin că noua facilitate financiară acordată de BERD este rezultatul unor negocieri competitive și răspunde necesității de a asigura securitatea energetică a țării printr-un mecanism sustenabil și flexibil.
„Aceasta nu generează o povară financiară asupra bugetului de stat decât în situații excepționale, fiind concepută ca un instrument de protecție și stabilitate într-un context geopolitic marcat de incertitudine”, afirmă Ministerul Energiei.