Guvernul a renunțat la intenția de a renaționaliza Tutun-CTC
Compania Le Bridge Corporation Limited, care la începutul anului 2019 a privatizat pachetul majoritar de peste 90% de acţiuni a fabricii de ţigări Tiutun-CTC deținut de stat, a îndeplinit toate angajamentele contractuale, inclusiv păstrarea locurilor de muncă, volumul de investiții.

Despre aceasta a anunțat, într-un interviu pentru ZdG, Eugeniu Cozonac, directorul Agenției Proprietății Publice (APP), transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.
Șeful APP: toate angajamentele contractuale au fost îndeplinite
„Acea comisie de investigație de la Parlament s-a uitat la procesul de privatizare și a avut întrebări foarte mari; care a fost procedura, de fapt, de stabilire a prețului. În același timp, atunci când compania a preluat acest bun s-a obligat să facă acele investiții. Comisia de monitorizare a contractului a văzut că toate angajamentele contractuale au fost îndeplinite, inclusiv păstrarea locurilor de muncă, volumul de investiții, totul s-a făcut”, a declarat Eugeniu Cozonac.
Șeful APP a menționat că la ultima ședință din octombrie, „care a avut loc, cu comisia de monitorizare a acestui contract de privatizare, s-a decis că toate obligațiile au fost îndeplinite și va fi eliberat certificatul de investiții”.
„Deci, statul nu are motive să preia bunul înapoi, fiindcă toate obligațiile contractuale au fost îndeplinite”, a adăugat Cozonac.
Concurs de privatizare formal
Concursul de privatizare a cotei statului în Tutun-CTC a avut loc la finele anului 2018 și a fost câștigat de firma Le Bridge Corporation Limited, deținută de Franck Arif.
Compania, deținută de omul de afaceri Franck Arif, a achitat un preț de 167,7 milioane de lei pe 90% din acțiuni.
Concursul a fost, însă, unul formal, aveau să constate ulterior auditorii Curții de Conturi în raportul publicat la finele anului 2019. Practic, la aceeași concluzie ajunsese mai devreme și o Comisie parlamentară de anchetă constituită în iunie 2019 și care a analizat, în special, privatizarea Air Moldova și Tutun-CTC, și concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău și a Gărilor Auto din Moldova.
Auditorii au constatat că două din cele trei companii nici nu trebuiau să fie admise la concursul de privatizare a cotei statului de la Tutun-CTC, pentru că nu au prezentat copii ale situațiilor financiare pentru 2017, document prevăzut în Caietul de sarcini, ceea ce înseamnă că oferta lor trebuia să fie descalificată încă la prima etapă a concursului.
Cât despre contractul de vânzare-cumpărare, potrivit APP acesta prevede că noul proprietar al acțiunilor statului din societatea respectivă și-a asumat obligații privind:
· dezvoltarea și eficientizarea activității societății prin implementarea tehnologiilor și introducerea utilajelor performante;
· păstrarea profilului de activitate și a mărcilor comerciale;
· menținerea numărului locurilor de muncă a personalului calificat și asigurarea securității muncii și alte obligații specifice;
· aplicarea legislației privind protecția mediului înconjurător și respectarea restricțiilor de mediu stabilite de autoritățile competente ale Republicii Moldova.
De notat că, în ultimii ani de aflare în proprietatea statului, întreprinderea a înregistrat scăderi semnificative a vânzărilor și profitului. În 2018 valoarea veniturilor Tutun-CTC a constituit doar 88 milioane lei, iar profitul a fost de doar 851.000 lei, în timp ce câțiva ani în urmă cifrele erau de câteva ori mai mari.
După privatizare, vânzările Tutun-CTC au continuat să scadă și a reușit să majoreze veniturile abia în anul 2021, când a înregistrat venituri de 186 milioane lei și un profit de aproape 44,7 milioane lei.