Guvernul a găsit cine va fi investitorul Aeroportului Mărculeşti
Aeroportul Internațional Chișinău ar urma să devină investitor general al Aeroportului Internaţional Liber „Mărculeşti", prevede o iniţiativă legislativă a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) în colaborare cu Agenția Proprietății Publice (APP).

Potrivit proiectului se propune ca investitorul general, în calitate de operator de aerodrom, „să poată efectua deservirea zborurilor, inclusiv naționale, fapt ce va contribui la crearea premiselor dezvoltării transportului aerian intern”, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.
Investiţiile vor fi efectuate din profitul Aeroportului Internațional Chișinău
Autorii susţin că implementarea proiectului nu necesită cheltuieli financiare suplimentare din bugetul de stat, dar menţionează că se vor diminua defalcările din profit ale Aeroportul Internațional Chișinău în bugetul de stat, care vor fi distribuite în scopul investirii acestora în dezvoltarea Aeroportul Internaţional Liber „Mărculeşti”, ca acesta să fie unul funcțional atât marfar cât și pentru prima perioadă sa fie disponibil pentru cursele neregulate (charter).
„Ulterior, aceste investiții urmează a fi recuperate urmare creării locurilor de muncă, atragerii companiilor aeriene în calitate de operatori aerieni pe aeroport și agenților economici atrași în calitate de rezidenți ai Aeroportului Liber, care la rândul lor vor achita tarife, taxe, impozite reieșind din serviciile prestate”, se arată în document.
De notat că din profitul net din 2022 al Aeroportului Internațional Chișinău, au fost îndreptate pentru defalcări în bugetul de stat - 1,3 milioane lei, iar din cel din 2023 - 105,6 milioane lei.
În condiţiile în care în anul 2024 profitul Aeroportului a constituit circa 336,4 milioane lei, apoi întreprinderea statului va putea direcţiona surse importante pentru investiţii în Aeroportul Internaţional Liber Mărculeşti (AIM).
O soluție de diversificare
Autorii susţin că decizia de a reabilita AIM reprezintă o soluție eficientă de diversificare a aeroporturilor naționale, precum și de dezvoltare a regiunii de nord a țării.
„Astfel, având în vedere infrastructura aeroportuară de care dispune în prezent AIM, cu suportul statului și a unor investiții va fi posibilă lansarea operațiunilor comerciale de transport de pasageri de pe/pe AIM, cât și dezvoltarea segmentului cargo”, susţine MIDR.
Proiectul prevede că terminalul de pasageri urmează a fi proiectat modular astfel încât să asigure procesarea pasagerilor și a aeronavelor la un nivel de trafic la prima etapă de circa 200 pasageri/oră în orele de vârf (la a doua etapă - 400 pasageri/oră), atât la plecare cât și la sosire, cu un număr de pasageri aflați simultan în aerogară de aproximativ 500 de persoane.
Terminalul va avea şi spații pentru birourile necesare administrației aeroportului, spații pentru autoritățile publice (Poliţie, Vamă, ANSA, ANSP) și spații tehnice pentru asigurarea funcționalității instalațiilor interioare de încălzire, alimentare cu apă, canalizare, instalații electrice, ventilare și climatizare etc.
La fel se prevede dotarea cu echipamente pentru asigurarea procedurilor de zbor (comunicare, navigare și supraveghere), dar şi protecția și stingerea incendiilor, deszăpezire, întreținere pistă, etc; mijloace pentru patrularea perimetrului pentru asigurarea securității aeronautice, asigurarea controlului de securitate al pasagerilor, bagajului, poștei și mărfurilor etc.
Conform estimărilor preliminare, costul total al acțiunilor necesare pentru inițierea operațiunilor de transport aerian de pasageri de pe / pe Aeroportul Internaţional Liber Mărculeşti este de aproximativ 4,2 milioane euro.
Autorii mai susţin că dezvoltarea aeroportului va avea un impact pozitiv pentru sector. În plus sprijinirea capacităților operaționale ale aeroporturilor din Republica Moldova este vitală pentru a se asigura că acestea pot face față în mod eficient cerințelor în creștere ale sectorului aerian, acest obiectiv avem inclus și în Strategia de mobilitate 2030.
Mai adăugăm că Aeroportul se află la 150 kilometri de Chişinău şi beneficiază de condiții meteorologice favorabile, cu doar câteva zile pe an în care zborurile nu pot fi efectuate din cauza ceții, dar şi de o pista de aterizare-decolare, ce are o capacitate portantă superioară celei de la Aeroportul Internațional Chișinău, permițând operarea aeronavelor de o capacitate mai mare.