Grosu nu exclude introducerea stării de urgență în domeniul energetic
Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, nu exclude introducerea stării de urgenţă în domeniul energeticii.

Potrivit Infotag, el a făcut o declaraţie în acest sens joi seară, în cadrul emisiunii "Teritoriul Libertăţii" de pe reţelele de socializare, transmite Știri.md.
"Situaţia în sectorul energetic este foarte dificilă. Preţurile gazelor au luat-o razna. Din păcate, asta nu depinde foarte mult de noi, aşa este situaţia de pe piaţă, nu doar Moldova suferă, suferă şi ţările europene şi nu numai. Ceea ce putem face este să asigurăm o protecţie maximă a populaţiei.
Inclusiv oferind posibilitatea de a plăti gazul în rate. Şi în niciun caz pentru a preveni deconectarea consumatorilor în perioada rece a anului. Dacă va fi necesar, vom reimpune starea de urgenţă în domeniul energeticii", a spus Grosu.
Răspunzând la întrebările unui jurnalist, el a spus că "nu este nicio îndoială că există o componentă politică a creşterii preţurilor la gaze pe piaţa europeană".
"Vedem ce se întâmplă în lume. Dar nu ne permitem să participăm la aceste confruntări politice ale marilor jucători. Din păcate, nu putem influenţa preţurile la energie.
Ceea ce trebuie să facă autorităţile este să ofere sprijin maxim populaţiei şi agenţilor economici, pentru a-i proteja. Pot deschide parantezele şi spun că Guvernul lucrează deja la asta. Dacă va exista o nouă creştere a tarifelor, atunci va exista un nou pachet de măsuri pentru sprijinul social", a promis el.
Starea de urgenţă în domeniul energiei a fost introdusă de Parlament în timpul primei crize a gazelor. Aceasta a fost în vigoare în perioada 22 octombrie - 21 noiembrie 2021, când Republica Moldova nu avea un acord privind livrarea de gaze. Moldovagaz şi Gazprom au semnat un contract de furnizare de gaze pe cinci ani, care a intrat în vigoare la 1 noiembrie.
După semnarea noului contract, tarifele pentru consumatori au fost aduse în conformitate cu prevederile acestuia, crescând de 2,4 ori.
Totuşi, acum nici acest lucru nu a fost suficient din cauza creşterii preţurilor conform formulei discutate în contract.
În noiembrie 2021, preţul era de 450 de dolari per 1.000 de metri cubi, în decembrie - 550 de dolari, apoi 647 de dolari la 1.000 de metri cubi.
Şeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a spus că, dacă preţul se va menţine la acest nivel în februarie, compania se va adresa Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) cu cererea de majorare a tarifului la gaze pentru consumatorii finali cu încă 30-35%.