main logo
11113

Gazul rusesc nu mai ajunge în Moldova. Regiunea transnistreană, în criză

Prima zi a acestui an a băgat regiunea transnistreană într-o criză energetică fără precedent, ce vine cu consecințe grave și pentru populația de pe malul drept al Nistrului. Din 1 ianuarie, de la ora 07:00, gazul rusesc nu mai ajunge în stânga Nistrului, livrările concernului rus Gazprom fiind sistate pe teritoriul Ucrainei.

Gazul rusesc nu mai ajunge în Moldova. Regiunea transnistreană, în crizăFoto: ziua.md

În ultimii ani, Rusia livra gaz doar regiunii transnistrene a Republicii Moldova, fiind vorba de un volum de aproximativ două miliarde de metri cubi, în timp ce malul drept al Nistrului este asigurat cu gaze de pe piețele europene, inclusiv din România, transmite Știri.md cu referire la ziua.md.

Gazul ajungea și la Centrala de la Cuciurgan, controlată de autoritățile separatiste de la Tiraspol, pentru a genera energie electrică ieftină atât pentru necesitățile regiunii, cât și pentru a o vinde și restului Republicii Moldova.

Potrivit Tiraspolului, de astăzi, Centrala a trecut la alimentarea cu cărbuni și doar pentru a asigura cu curent populația locală, soluție valabilă pentru o perioadă de cel mult 50 de zile, adică atât cât permit stocurile existente de cărbuni.

Amintim, în contextul acestei crizei, că Guvernul de la Chișinău a instituit, din 16 decembrie, stare de urgență în R. Moldova. La 27 decembrie, Comisia Națională pentru Situații Excepționale a anunțat și primele măsuri valabile de la 1 ianuarie.

Astfel, de astăzi, între orele 06:00 și 23:00, energia electrică produsă în Republica Moldova va fi tranzacționată doar pe piața internă. Exportul acesteia va fi interzis în intervalul de timp indicat, cu excepția zilelor de odihnă și a sărbătorilor.

De asemenea, pentru a reduce consumul de energie, începând cu 1 ianuarie, administratorii clădirilor publice și ai unităților comerciale vor limita iluminatul interior al clădirilor cu cel puțin 30%, vor deconecta vitrinele, iluminatul decorativ, vor limita funcționarea scărilor rulante etc.

În același timp, întreprinderile cu proces de producere care consumă mult curent vor fi obligate să organizeze programul de lucru în afara orelor de vârf, mai exact între 07:00 și 11:00 și 18:00 și 23:00.

De asemenea, administratorii blocurilor și ai altor clădiri cu ascensoare vor plasa anunțul cu recomandarea de a nu folosi lifturile în intervalele 07:00-11:00 și 18:00-23:00, pentru a evita blocarea în mers a acestora.

La rândul lor, întreprinderile responsabile de alimentare cu apă și canalizare vor trebui să regleze regimul de funcționare a pompelor bazinelor de acumulare, pentru a reduce la minimum consumul de energie electrică între orele 07:00-11:00 și 18:00-23:00 și vor utiliza la maximum potențialul bazinelor de acumulare.

Amintim că, anterior, compania Energocom anunța că în luna ianuarie necesarul de consum de energie electrică al Republicii Moldova, fără regiunea transnistreană, va fi acoperit în cea mai mare parte din importuri din România. Este vorba despre o pondere de peste 60 la sută. Restul volumelor necesare vor fi achiziționate de pe bursa OPCOM. De asemenea, centralele termice din Chișinău și Bălți vor genera volume importante pentru consumul prognozat.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării