main logo
501

Gavrilița: Pauza cu FMI ar putea duce la pierderea unui miliard de lei

Pauza posibilă pe care a invocat-o premierul Ion Chicu în relația cu Fondul Monetar Internațional poate duce la ratarea a aproape un miliard de lei, bani nerambursabili, pe care Republica Moldova urma să-i primească în 2020, susține fostul ministru al Finanțelor Natalia Gavrilița.

Gavrilița: Pauza cu FMI ar putea duce la pierderea unui miliard de leiFoto: știri.md

Ea a declarat, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, că „blocarea relației cu Fondul Monetar Internațional, în primul rând, înseamnă că nu vom primi suport direct bugetului și cel mai importante sunt granturile, adică veniturile nerambursabile pe care le primește Republica Moldova”, transmite Știri.md cu referire la cotidianul.md.

„Și aceasta înseamnă pierderea a circa 968 de milioane de lei, care au fost planificate pentru reforma poliției, carabinierilor, pentru reforma în finanțele publice și asistență macrofinanciară. Este vorba că riscăm să nu primim aceste 968,8 milioane de lei”, a declarat Gavriliță.

Fosta șefă de la Finanțe a mai sus că nu este clar de unde va acoperi Guvernul deficitul bugetar planificat pentru anul viitor, care depășește 7,4 miliarde de lei, chiar și cu posibilitatea obținerii unui împrumut din Rusia,

„Domnul Chicu a spus că acest împrumut deocamdată nu există, că el urmează a fi negociat. Și atunci, întrebarea mea este: cum s-au decis sumele incluse în buget? 

Am văzut că din partea Rusiei pentru un împrumut în „Drumuri” sunt planificate 1 miliard 300 de milioane de lei și pe următorii ani încă câte 1 miliard. 

Pe de o parte, știam că nu există încă asemenea împrumut. Și atunci întrebarea este: de ce a fost inclus în buget? Și dacă există deja înțelegere, atunci să fie foarte transparent și clar la ce condiții și nu doar rata dobânzii aici contează”, a punctat Gavrilița.

Ea a mai spus că este important de văzut și ratele la care poate fi obținut împrumutul din Rusia, în condițiile în care „noi avem împrumuturi cu instituțiile financiare europene la rate de dobândă foarte joase, cum ar fi sub 1%”.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării