main logo
5636

Furtul miliardului: Fiscul va verifica firma la care au ajuns 3 miliarde

Serviciul Fiscal de Stat a citat Danmira SRL la Direcția Generală Control Post Operațional, pentru data de 5 octombrie 2021, pentru prezentarea tuturor documentelor aferente tranzacţiilor economico-financiare cu persoana fizică Tudor Negru.

Furtul miliardului: Fiscul va verifica firma la care au ajuns 3 miliarde

Potrivit anunțului, urmează a fi prezentate „contracte, deconturi de avans, împrumuturi bilaterale/reciproce și alte documente ce țin de efectuarea controlului fiscal prin metoda verificării prin contrapunere, pentru perioada de activitate A/2012-A/2019”, transmite Știri.md cu referire la Mold-stree.com.

O amendă simbolică

„Pentru neexecutarea cerințelor din citația Serviciului Fiscal de Stat, contribuabilul se sancționează conform prevederilor art. 253 alin. (5) din Codul fiscal. Înscrisul este notificat public”, se precizează în aviz.

Sancţiunea pentru neexecutarea cerinţelor din citaţia Fiscului este una simbolică. Astfel, persoanele fizice se sancţionează cu o amendă în mărime de 500 de lei, iar persoanele juridice – în mărime de 5.000 de lei.

Danmira a primit credite de peste trei miliarde lei

Firma Danmira are un capital social de 5.400 lei şi a fost înre­gis­trată pe 19 noiem­brie 2012, de Tudor Negru din Cârpeşti, Cantemir, care era în acea perioadă figurant într-un dosar instrumentat de Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi examinat la Judecătoria Cantemir. Sentinţa pe acest caz a fost pronunţată pe data de 13 noiembrie 2012, cu doar 6 zile înainte ca firma să fie fondată şi înregistrată la Camera Înregistrării de Stat (CÎS).

Potrivit zdg.md, Tudor Negru, în urma sentinţei, a fost eliberat de răspundere penală şi amendat cu 3.000 de lei, după ce în prealabil şi-a recunoscut vina.

El era învinuit că ar fi primit mită în valoare de 550 de euro, pentru a perfecta şi elibera certificate de studii.

De la finele anului 2014, fon­da­tor și admi­nis­tra­tor unic este Nata­lia Răi­lean. Sediul juridic se află se află pe strada Meș­te­rul Manole, 12, în clă­di­rea SA Ali­men­tar­maș, acolo unde îşi au adresa juridică mai multe firme implicate în diverse scheme.

„Celebritate” firmei i-au adus operaţiunile de la finele lunii noiembrie 2014, în schema care ulterior a fost numită furtul secolului sau furtul miliardului.

Potrivit raportului Kroll, pe 25 și 26 noiembrie 2014 Banca Socială a acordat, la cinci companii din Chișinău, credite în valoare de 5,78 miliarde de lei, 233 milioane de dolari și 235 milioane de euro pe un termen de cinci ani. La cursul de schimb din acele zile, rezultă o sumă gigantică de circa 13,7 miliarde de lei:

  • Cea mai mare sumă a fost acordată firmei Davema-Com SRL - circa 3,2 miliarde de lei.
  • Urmează Danmira SRL care a primit 29,65 milioane de dolari, 101 milioane de euro și 720,9 milioane de lei sau circa 3,06 miliarde de lei la cursul de atunci.
  • Caritas-Group SRL a primit circa 13,6 de milioane de dolari, 29 milioane de euro și 1,86 miliarde de lei
  • Voximar-Grup a primit 164 milioane de dolari, iar Contrade SRL - 24,95 milioane de dolari și 105 milioane de euro.

Din Moldova în offshore

Raportul companiei americane Kroll, publicat la începutul lunii mai 2015 de președintele de atunci al Parlamentului Andrian Candu, arată că ulterior acești bani au fost transferați de Grupul Şor pe conturile unor firme offshore, prin intermediul conturilor a cinci firme offshore de la Privatbank din Letonia, o subsidiară a grupului bancar Privatbank din Ucraina.

În vara anului 2016, o instanță a decis să anuleze deciziile consiliului Băncii Sociale din noiembrie 2014, prin care au fost acordate credite de peste trei miliarde de lei firmei Danmira din Chișinău. Dar decizia nu a putut fi executată, pentru că firma nu a a avut şi nu are astfel de resurse.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării