main logo
1350

Frauda bancară: Banca de Economii a identificat pagube de 13 miliarde lei

La finele trimestrului III al anului 2020, în dosarul furtului miliardului, în gestiunea organelor de anchetă penală se mai aflau 52 de dosare penale, cu două mai mult decât la finele lunii iunie, arată date ale Băncii Naţionale a Moldovei.

Frauda bancară: Banca de Economii a identificat pagube de 13 miliarde

Creşterea numărului dosarelor cu două unităţi este însoţită şi de o creştere spectaculoasă a sumelor calculate de procurori drept prejudiciu, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Salt de 13 miliarde lei la valoarea prejudiciilor

Astfel, doar în trei luni, suma a crescut cu circa 13 miliarde de lei: de la circa 35 de miliarde de lei la finele lunii iunie, la peste 48 miliarde de lei, la finele lunii septembrie. E o creştere cu circa 37%. 

Aici BNM precizează că totalul dosarelor penale și valoarea totală a acestora nu pot fi utilizate, având în vedere că sunt raportate de fiecare bancă separat, fără a lua în considerație că pot face obiectul aceleiași investigații.

Totuşi, BNM nu oferă o explicaţie a acestui salt fulminant, dar datele publicate de autoritatea bancară arată că această creştere este în special în cazul dosarelor unde parte este Banca de Economii. 

241 de debitori în insolvenţă cu datorii de 4,36 miliarde lei validate 

Aceleaşi date ale BNM arată că în trimestrul III al acestui an, cele trei bănci aflate în procedură de lichidare (Banca de Economii, Banca Socială și Unibank ce au făcut parte din holdingul lui Ilan Șor) mai aveau 68 de acțiuni în instanțele de judecată (banca are calitatea de reclamant) pentru recuperarea a 4,15 miliarde de lei. 

Comparativ cu situaţia de un an în urmă, numărul proceselor s-a redus cu circa o treime.

Cea mai semnificativă reducere se atestă la Banca de Economii: de la 37 acţiuni la 17 acţiuni în instanţă.

Numărul debitorilor aflați în proces de insolvabilitate este de 241, iar valoarea sumelor validate care urmează a fi restituite celor trei bănci se ridică la 4,36 miliarde lei. 

Acelaşi document arată că 455 de titluri executorii se aflau la executare, iar valoarea acestora era de 1,78 miliarde de lei. În acelaşi timp pe parcursul trimestrului III au fost executate 81 de titluri în valoare de doar 2,64 milioane lei.

Amintim că, în perioada noiembrie 2014 – octombrie 2015, BNM a acordat Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank credite de urgență asigurate cu garanții de stat, în sumă totală de 14,12 miliarde lei, după cum urmează:

  • Banca de Economii – 9,27 miliarde lei;
  • Banca Socială – 2,7 miliarde lei;
  • Unibank – 2,15 miliarde lei.

Mai au de rambursat 11,6 miliarde lei

Datele BNM mai relevă că din data retragerii licențelor (16 octombrie 2015) Băncii de Economii, Unibank și Banca Socială și până pe 30 septembrie 2020, cele trei bănci au încasat mijloace bănești în sumă totală de circa 2,55 miliarde lei.

Totodată, cele trei bănci au întors 2,52 miliarde lei din suma de 14,12 miliarde lei credite primite de la BNM sub garanția Guvernului.

În consecință, ele mai au de returnat Băncii Naționale suma de 11,6 miliarde lei, din care 7,83 miliarde lei sunt ale BEM, 1,95 miliarde - ale Băncii Sociale și aproape 1,83 miliarde - Unibank.  

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării