Fondul de Garantare a Creditelor: Impact de peste șase miliarde de lei
Constatările Curții de Conturi pentru gestionarea Fondului de Garantare a Creditelor (FGC) sunt valoroase pentru consolidarea eficienței managementului instituțional și o dovadă a angajamentului și performanței FGC în susținerea antreprenorilor din R. Moldova.

Potrivit Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), Raportul de audit al conformității utilizării resurselor financiare publice în anii 2022 și 2023 de către ODA, „trebuie analizat în contextul economic al perioadei auditate, caracterizată de multiple crize suprapuse”, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.
Un rol important în facilitarea accesului la finanțare
„În aceste condiții, FGC a jucat un rol important în facilitarea accesului la finanțare pentru întreprinderile autohtone, demonstrând adaptabilitate și eficiență prin produse ajustate la nevoile pieței. Printre măsurile de sprijin implementate de FGC se numără:
- Produse de garantare dezvoltate pentru a răspunde crizei COVID-19;
- Produs special anticriză, destinat întreprinderilor afectate de criza inflaționistă și războiul din Ucraina;
- Garanții pentru stimularea investițiilor în sectorul energetic;
- Mecanisme special concepute pentru agricultorii afectați de secetă."
Potrivit ODA, inițiativele au generat rezultate semnificative pentru economia națională enumerând câteva rezultate.
Rata creditelor neperformante - doar 1,53%, în timp ce la bănci - de 9-12%
Astfel ODA susţine că în perioada 2022-2023, FGC a acordat garanții de peste 1,28 miliarde lei, facilitând credite de circa 3 miliarde lei, cu un impact economic direct de 4 miliarde lei.
„Între 2021 și 2024, valoarea cumulativă a garanțiilor oferite a depășit 2,2 miliarde lei, generând credite garantate de peste 5 miliarde lei și investiții de 6,3 miliarde lei. Un alt argument în favoarea eficienţei activităţii instituţiei menţionat de ODA este rata creditelor neperformante, care a fost de doar 1,53%, semnificativ mai mică decât media sectorului bancar, confirmând gestionarea responsabilă și prudentă a riscurilor. Conform datelor Băncii Naționale a Moldovei, în aceeași perioadă de referință, rata creditelor neperformante acordate de bănci ÎMM-lor a variat între 9 și 12%”, precizează ODA.
„Eficiența economică a fondului este evidențiată de rezultatele obținute: fiecare leu plătit de FGC a generat 173 de lei în credite garantate și 216 lei în investiții directe", se laudă ODA.
De asemenea, ODA își propune să continue consolidarea acestui instrument financiar esențial, cu accent pe eficiență și adaptabilitate.
Lipsa documentației interne nu a afectat activitatea curentă a FGC
Cât despre lipsa unui cadru secundar complet și întârzierea implementării unor politici specifice activității FGC, menţionat de Curtea de Conturi, ODA spune că acesta "nu reprezintă o obligație legală", dar "l-a identificat ca necesar pentru îmbunătățirea guvernanței și transparenței, conform celor mai bune practici internaționale".
"Necesitatea elaborării acestuia a fost prevăzută și inclusă în Manualele Operaționale interne, aprobate în anul 2023, iar procesul a implicat colaborarea cu două companii internaționale, contractate cu suportul Băncii Mondiale. Elaborarea acestor documente interne este un proces complex care va include consultări și aprobări interne, și va fi finalizat până la finele trimestrului II 2025.
Subliniem că lipsa documentației interne nu a afectat activitatea curentă a FGC, iar aprobarea acesteia este inclusă în planul de acțiuni ale ODA pentru 2025", susţine ODA.
Mecanismul de garantare a portofoliilor de credite
În privinţa nefuncţionalităţii mecanismului de garantare a portofoliilor de credite, deși resursele financiare de 187,9 milioane lei au fost alocate încă din 2022?, ODA precizează că resursele financiare au fost debursate efectiv în conturile instituţiei abia în august 2023, iar implementarea mecanismului a presupus alinierea la Standardele ESG.
În 2023, ODA a aprobat Sistemul de Management Social și de Mediu (ESMS) și a lansat procesul de selectare a băncilor partenere.
"Sectorul bancar a manifestat interes pentru a aplica la Garanții de Portofoliu, însă implementarea ESG a fost una dintre constrângeri. ODA a facilitat, prin instruiri organizate cu suportul „Finance in Motion” și „Deloitte România”, procesul de implementare ESG în cadrul băncilor", adaugă instituţia.
Potrivit ODA, în prezent, două bănci au fost acceptate în mecanismul de garantare, iar semnarea acordurilor este planificată până la sfârșitul lunii februarie 2025, iar implementarea efectivă a mecanismului va depinde de cât de repede băncile vor pune în aplicare acordurile semnate, proces care, estimativ, nu ar trebui să dureze mai mult de o lună de la data semnării.
Despre practici diferențiate în determinarea eligibilității beneficiarilor
În opinia ODA, Curtea de Conturi a constatat că instituţia are politici și proceduri clare pentru determinarea eligibilității beneficiarilor, iar acestea sunt respectate, în general, conform normelor stabilite.
Totuși, raportul a evidențiat anumite diferențe în modul de calcul al raportului dintre capitalul împrumutat și capitalul propriu, în special pentru creditele destinate refinanțării.
Aceste diferențe au dus la aplicarea unor criterii mai stricte în unele cazuri, dar nu au influențat negativ determinarea eligibilității garanțiilor acordate.
"În acest sens, ODA a demarat procesul de reexaminare a formulei de calcul pentru a asigura o aplicare uniformă și clară a criteriilor. Finalizarea acestui proces este planificată pentru semestrul I al anului 2025.
Subliniem că ODA tratează cu maximă seriozitate aceste constatări și le consideră o oportunitate de a consolida mecanismele interne de control. În acest sens, am demarat implementarea unui sistem de management al riscurilor, care include elaborarea unui Registru al riscurilor și actualizarea proceselor de control managerial", afirmă ODA.
Instituţia enumeră şi cele mai importante realizări ale instituției din anul 2024:
- Aprobarea unui grant suplimentar de 20 milioane EUR din partea Guvernului Germaniei, care se adaugă celui existent de 10,7 milioane EUR. Sprijinul financiar este destinat finanțării IMM-urilor prin intermediul ODA (programul FACEM).
- Modificarea HG nr. 351/2023 pentru Programul de stimulare a investițiilor „373” prin extinderea domeniilor de activitate eligibile, incluzând sectorul comerțului cu ridicata și cu amănuntul. Majorarea sumei maxime acordate unui beneficiar de la 15 milioane la 40 milioane lei. Simplificarea procedurilor bancare de acordare a creditelor. Astfel, prin intermediul Programului „373” au fost generate investiții directe în economie ce au depășit pragul de 3,4 miliarde lei. În anul 2024, peste 390 de companii au beneficiat de credite în valoare totală de 1,8 miliarde lei.
- Modificări legislative privind programul „Prima Casă PLUS” (17 iunie 2024), de la creșterea plafonului pentru prețul locuințelor eligibile, la extinderea perioadei de creditare şi majorarea garanției de stat pentru locuințele situate în afara municipiului Chișinău.