406
0
FMI: Progres foarte mic în investigarea furtului bancar din Moldova
406
0

Premierul Maia Sandu a discutat cu şeful misiunii FMI, Ruben Atoyan, "posibilităţile de unificare a eforturilor în investigarea furtului bancar".

Potrivit agenţiei Infotag, reprezentantul FMI a menţionat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă după întrevedere, că "în investigarea furtului bancar şi recuperarea mijloacelor furate se atestă un progres foarte mic", transmite Știri.md.

El a subliniat că în discuţia cu premierul nu a fost atins aspectul politic, deoarece "ultimul cuvânt şi decizia în această privinţă îi aparţine Guvernului Republicii Moldova", dar au fost discutate "idei despre cum pot fi combinate eforturile internaţionale şi naţionale ale RM pentru a accelera procesul investigaţiei".

Maia Sandu a remarcat că Guvernul "intenţionează să se adreseze autorităţilor ţărilor în care au ajuns banii scoşi în urma furtului pentru a oferi sprijin în cadrul anchetei".

"De asemenea, vom lua măsuri şi în plan intern. Planificăm să unim eforturile Serviciului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Agenţiei pentru Recuperarea Bunurilor Infracţionale şi, sper, şi ale Procuraturii Generale pentru a începe o investigare reală a furtului", a spus Sandu.

Comentând volumul mijloacelor sustrase din sistemul bancar, premierul a menţionat că "al doilea raport Kroll conţine informaţii nu doar despre banii furaţi, ci şi despre banii spălaţi (conform raportului, trei bănci din Moldova au transmis grupului Şor sub formă de credite circa $2,9 mlrd. - "I."). De aceea, ultimul cuvânt în acest sens trebuie să-l aibă noul procuror general".

Referindu-se la legalitatea procedurii desfăşurate în Parlament cu privire la demiterea actualului procuror general Eduard Harunjen (conform Constituţiei, procedura de demitere începe cu demersul depus către Preşedinte de către Consiliul Superior al Procurorilor, dar nu de Parlament - "I."), Sandu a menţionat că "schimbările trebuie să aibă loc exclusiv în baza legii, dar ţara are nevoie de o procuratură independentă şi este de datoria politicienilor, deputaţilor şi Preşedintelui să atingă acest obiectiv".

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter