FMI atenționează: Salvarea independenței BNM este esențială
Fondul Monetar Internațional a dat ieri undă verde pentru debursarea a 27 de milioane de dolari pentru Republica Moldova, salutând progresele realizate de autoritățile de la Chișinău în domeniul guvernanței fiscale și anticorupției.

Această sumă face parte dintr-un pachet mai amplu de circa 800 de milioane de dolari pe care Republica Moldova îl poate accesa pe parcursul a 40 de luni, dacă îndeplinește anumite angajamente prevăzute în acordul cu FMI, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.
Bani pentru reforme și cheltuieli sociale
Potrivit Guvernului, banii vor fi orientați spre realizarea reformelor esențiale pentru sporirea rezilienței țării și acoperirea cheltuielilor socio-economice.
Finanțarea este necesară în situația în care războiul din Ucraina continuă să afecteze Republica Moldova - inflația, creșterea prețurilor la alimente și energie, dar și riscurile legate de criza energetică implică efort sporit din partea Guvernului de la Chișinău.
În acest context, directorii FMI au salutat politicile promovate de autorități în vederea protejării celor mai vulnerabile categorii de populație, afectate de creșterea costurilor la energie și alimente. În același timp, a fost subliniată importanța sporirii impactului programelor de asistență socială, extinderii bazei de impozitare internă și avansării reformelor în domeniul energiei și al întreprinderilor de stat.
Șocurile pot deveni mai persistente
De asemenea, Consiliul de directori executivi a îndemnat autoritățile să asigure în continuare promovarea unui mix adecvat de politici, având în vedere presiunile inflaționiste persistente și constrângerile de finanțare bugetară.
Ei au reiterat că, pentru a face față șocurilor ce pot deveni mai persistente, va fi extrem de important de a asigura în continuare flexibilitatea cursului de schimb și menținerea rezervelor valutare adecvate.
FMI se așteaptă ca economia să stagneze pe termen scurt, inflația rămânând ridicată pe fondul creșterii prețurilor la alimente și energie. În ciuda semnelor de reziliență, se preconizează că deficitele de cont curent și bugetele vor crește semnificativ în anul curent.
Potrivit FMI, riscurile la adresa perspectivelor rămân excepțional de ridicate, inclusiv cele legate de criza energetică regională.
"În pofida acestor provocări, autoritățile rămân angajate față de programul susținut de FMI, care este destinat să sprijine persoanele vulnerabile, să continue reformele și să creeze condițiile pentru o creștere sustenabilă și incluzivă. Autoritățile au finalizat cu succes angajamentele cu privire la guvernanța fiscală, supravegherea sectorului financiar și întărirea legislației în domeniul anticorupției", a declarat directorul general adjunct al FMI, Kenji Okamura.
FMI: Salvgardarea independenței BNM este esențială
Șeful de la FMI atrage o atenție deosebită la situația în care se află Banca Națională a Moldovei, mai ales că guvernatorul a fost cu câteva luni în urmă obiectul unor critici dure din partea reprezentanților partidului de la guvernare, pentru politica monetară.
„Salvgardarea independenței Băncii Naționale a Moldovei este esențială pentru consolidarea credibilității acesteia și consolidarea eficienței politicilor, în special având în vedere mediul actual extrem de incert. În acest sens, adoptarea promptă a legislației de consolidare a autonomiei instituționale a Băncii Naționale a Moldovei până la sfârșitul lunii octombrie este critică. Consolidarea supravegherii și reglementării financiare rămâne, de asemenea, importantă, mai ales având în vedere vulnerabilitățile din sectorul nebancar", a atenționat Kenji Okamura.
Aranjamentele ECF/EFF pe 40 de luni au fost aprobate în decembrie 2021 și majorate în mai 2022 pentru a crește accesul total în temeiul acordurilor la 594,26 milioane DST (circa 777 de milioane de dolari).
Prin includerea fondurilor care au fost eliberate miercuri, sprijinul total pe care Republica Moldova l-a primit până acum de la FMI se ridică la 242 de milioane de dolari.