main logo
526

Fermierii insistă asupra introducerii stării de urgență în agricultură

Asociația insistă categoric asupra introducerii până la 1 septembrie 2022 a stării de urgență în agricultură.

Fermierii insistă asupra introducerii stării de urgență în agriculturăFoto: Forța Fermierilor

Totodată, Asociația insistă asupra aprobării de către Comisia Situații Excepționale deciziei, prin care:

  • oferă agricultorilor afectati dreptul de amânare a plăților scadente față de creditori privați (bănci, organizații de microfinanțare, furnizori de inputuri, unități de implementare a proiectelor ect) fără calcularea penalităților.

  • acordă fermierilor afectați unele facilități fiscale, în special posibilitatea folosirii TVA în cont pentru achitarea unor impozite și contribuții, transmite Știri.md.

Agricultorii, reieșind din experiența tristă al anului 2020, au adus multiple argumente în favoarea oficializării dreptului producătorilor agricoli la amânarea plăților scadente ca garanția legală față de abuzuri din partea creditorilor. Fermierii nu mai au încredere în promisiuni verbale.  

Ministrul Vladimir Bolea a informat audiența că, săptămâna trecută, la minister, au avut loc multiple ședințe atât cu reprezentanții băncilor comerciale, cât și cu distribuitorii de inputuri, care au manifestat deschidere pentru realizarea concesiilor individuale cu clienții lor.

Totodată, oficialul a declarat că, săptămâna viitoare va fi organizată o ședință comună cu Ministerul Finanțelor pentru a examina oportunitatea producătorilor agricoli afectați de secetă de a beneficia de rambursarea sumelor TVA. 

La fel, urmează să fie convocată o ședință cu Banca Națională a Moldovei pentru a discuta despre dobânzile la credite angajate de agricultori.

Plus la toate, conducerea MAIA a declarat că, se poartă discuții inclusiv cu partenerii externi pentru a obține sprijin financiar orientat spre susținerea activităților fermierilor mici și mijlocii.

În acest sens, reamintim că, recent au avut loc negocierile finale cu Banca Mondială și s-a decis finanțarea unui nou proiect agricol.

De asemenea, astăzi, reprezentanții FAO în Republica Moldova au anunțat că, vor fi alocate resurse suplimentare pentru susținerea gospodăriilor agricole.

Un alt subiect abordat de Asociație în cadrul ședinței, ține de deoffshorizarea agriculturii.și problema cumpărării terenurilor agricole de către persoanele străine.

Mai exact, reprezentanții organizației au insistat pe elaborarea urgentă a proiectului de lege privind interzicerea companiilor, controlate din offshoruri, să arendeze terenurile agricole în Republica Moldova.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării