main logo
1595

Fermierii explică de ce în magazine nu prea găsești cartofi din Moldova

Cartoful este produsul care stă în capul listei de cumpărături a fiecărei gospodine. Indiferent de vârstă, religie sau opinii politice, aproape toată lumea consumă cartofi. Este nutritiv, sănătos și gustos.

Fermierii explică de ce în magazine nu prea găsești cartofi din Moldova

Ce-i drept, într-o țară agricolă cum este Moldova, unde pe timpuri agricultorii obțineau câte două recolte pe an, acum este deja foarte dificil să găsești cartofi moldovenești pe rafturile magazinelor, transmite Știri.md cu referire la Tvc.md.

Pe rafturile magazinelor din întreaga țară cel mai probabil veți găsi cartofi de origine belarusă, ucrainești, olandezi sau germani. 

De cartofi moldovenești nici pomină, nici dacă îi cauți cu lumânarea… Asta în timp ce specialiștii în agricultură consideră că țara noastră ar fi capabilă să se aprovizioneze de sine stătător cu cantitatea necesară de cartofi, ba chiar și să se împartă cu vecinii.

„Resurse și umane și financiare, toate felurile de resurse Moldova le are. Fermierii sunt gata astăzi să crească toate cantitățile de legume și fructe necesare pentru populația noastră”, spune Anatol Iațișin.

Potrivit fermierilor, problema deficitului de lucrători este una dintre cele mai acute probleme din acest sector. Problemă care poate fi compensată parțial de tehnica specială. 

Anul trecut, Alexander Zlatin a achiziționat o secerătoare de cartofi, care l-a costat câteva sute de mii de lei, dar acum această achiziție nu îi mai folosește la nimic.

„Volumele noastre ajungeau la 50 de hectare. Dar a venit o perioadă când din cauza legislației imperfecte a Republicii Moldova privind consumul de resurse naturale nu am putut să ne irigăm în voie pământul”, explică Alexandru Zlatin, agricultor.

Lacurile care au fost folosite anterior pentru irigare au devenit proprietate privată, iar fermierul nu a putut acoperi costul apei.

„A fost prevăzut un contract care a stârnit râsul tuturor celor care l-au citit. Ar fi fost mai simplu dacă le-am fi dăruit proprietarilor de lacuri toate proprietățile pe care le deținem și am avea mai puține bătăi de cap, decât dacă am fi folosit acea apă”, a mai adăugat agricultorul.

Fără irigare este imposibil să cultivi cartofi, în ultimii ani, mai ales într-o perioadă când întreaga republică se confruntă cu o secetă fără precedent. Respectiv, de la an la an, suprafețele destinate cultivării cartofului, sunt reduse cu mii de hectare.

„De ce nu mai avem cartofi? Că producea doar zona de nord, la care din lipsa precipitațiilor, din lipsa condițiilor favorabile, temperaturi înalte, vrem sau nu vrem, i-a adus situația să se dezică de cultura în cauză. Pentru că au secat toate lacurile, stațiile de pompare care au fost – s-au desființat, s-au distrus și, respectiv, așa i-a dus situația că trebuie să te dezici de așa cultură”, explică Radu Grosu.

Chiar și așa, producătorii consideră că ar exista o soluție. Doar că această soluție trebuie căutată colectiv, nu de sine stătător.

„Fără asociere cu producătorii de a crește cultura în cauză, noi rezultat nu vom avea. Dar trebuie să fim susținuți de stat și ascultați”, a mai adăugat Grosu.

Toți experții specializați în acest domeniu afirmă în unanimitate că, dacă situația nu se va schimba în viitorul apropiat, suprafața terenurilor agricole destinată cartofilor se va reduce semnificativ, posibilitatea ca piața internă a Moldovei să devină treptat dependentă de importuri, nu numai în ceea ce ține de cartofi, ci și alte culturi agricole, va crește de la an la an.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării