main logo
4150

Alertă: Suc de mere din Moldova plin cu pesticide periculoase

Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale şi Mediului le aminteşte producătorilor agricoli despre inadmisibilitatea de a utiliza pesticide care nu sunt specificate în Registrul de stat al produselor de uz fitosanitar şi nu sunt permise pentru utilizare în Republica Moldova.

Alertă: Suc de mere din Moldova plin cu pesticide periculoaseFoto: agora.md

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la surse din cadrul ministerului, motiv pentru aceasta a servit demersul Asociaţiei Producătorilor de Conserve "Speranţa-Con" prin care informează că, din cauza unor reziduuri depistate în sucul concentrat de mere, întreprinderile procesatoare nu îşi pot exporta producţia în ţările europene, SUA şi Canada, transmite Știri.md.

Potrivit Asociaţiei, pe parcursul anului 2018 au fost efectuate peste 50 analize de laborator ale sucului concentrat de mere şi în majoritatea cazurilor au fost depistate reziduuri de pesticide precum Omethoate, Benomyl, Carbendazim şi Demetoat.

În acest context, în cadrul unei şedinţe la minister cu participarea instituţiilor abilitate, Asociaţia a solicitat excluderea unor produse de uz fitosanitar din Registrul de stat al produselor de uz fitosanitar şi fertilizanţilor permise pentru utilizare în Republica Moldova.

Reprezentanţii ministerului au menţionat că produsele care conţin Omethoate în general nu au fost omologate, iar cele cu conţinut de Benomyl şi Carbendazim au fost radiate din Registru în anul 2017.

"Prezenţa reziduurilor acestor substanţe în sucul de mere presupune că producătorii agricoli utilizează produse de uz fitosanitar interzise pentru aplicare la culturile agricole. Cu vederea prevenirii unor astfel de cazuri se atenţionează că limita maximă admisă de reziduuri de pesticide în produsele alimentare de origine vegetală poate fi asigurată prin respectarea normei de consum a produsului, termenului de aşteptare de la aplicarea ultimului tratament fitosanitar până la recoltare", amintesc specialiştii.

Ei îndeamnă producătorii agricoli să respecte cerinţele de utilizare a produselor de uz fitosanitar după cum prevede cadrul normativ naţional. 

Pentru o conlucrare reciproc avantajoasă, procesatorilor de producţie vegetală li se recomandă să examineze posibilitatea încheierii preventive a contractelor cu producătorii agricoli privind condiţiile achiziţionării materiei prime; să asigure trasabilitatea materiei prime colectate în vederea monitorizării cerinţelor de siguranţă alimentară; să preleveze probe şi să efectueze investigaţii întru-un laborator acreditat, cu scopul de a determina limita maximă admisă a reziduurilor de pesticide, în vederea respectării cerinţelor de siguranţă a produselor destinate atât pieţei interne, cât şi celei externe.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării