main logo
1657

Fermier: Stimați agricultori, anul acesta nu mizați pe subvenții

După ce astăzi Guvernul a operat modificări la bugetul de stat, în care au fost rectificat și bugetul pentru fondul de subvenționare fermierul Sergiu Stefanco a transmis un mesaj deloc încurajator pentru agricultorii care își așteaptă subvențiile pentru anul 2023.

Fermier: Stimați agricultori, anul acesta nu mizați pe subvențiiFoto: Captură ecran

„Astăzi, va fi rectificat bugetul pentru subvenționare. Suma la rectificare este de 5 milioane de lei. E o sumă foarte mare, când se uită un simplu cetățean, dar pentru agricultori ca să știți, datoria pentru 2023 la subvenții este de 450 milioane de lei, din alte surse de vreo 600 milioane. Ei azi rectifică doar cu 5 milioane, iată asta trebuie să ajungă la urechea fermierilor, a celor care mizează pe banii care îi vor primi la subvenții. Investiția a fost făcută în 2022, în 2023 și peste o lună suntem în 2025 și agricultorii nu își vor primi banii pentru 2023 - pentru că bani nu sunt. 

Așa situație a creat-o și a lăsat-o ex-ministrul agriculturii Vladimir Bolea. Acum, doamna Catlabuga, îi urăm succes să vedem cum va ieși din această situație, când această situație a fost creată de ministrul Bolea. Apropo, despre numirea doamnei Catlabuga, nici deputații din PAS nu cunoșteau. O mare parte din ei nu cunoșteau despre această numire, ca să înțelegeți ce dezastru este la ei. Vor fi rectificări la buget, la fondul de subvenționare 5 milioane, datoria pe 2023 este de la 450 - la 600 de milioane. Așa că stimați agricultori anul acesta nu mizați pe subvențiile pe care trebuie să le primiți conform legii timp de 30 de zile”, a spus Stefanco într-un live pe pagina sa de Facebook, transmite Știri.md cu referire la noi.md.

Astfel, potrivit fermierului, datoria la subvenții pentru agricultori se ridică la circa 500 milioane de lei.

De menționat că potrivit modificărilor operate astăzi de Guvern, principalele schimbări se referă la redistribuirea mai multor resurse pentru dezvoltarea întreprinderilor, extinderea suprafețelor împădurite, precum și pentru reabilitarea infrastructurii rutiere.

Astfel, majorări de alocații sunt prevăzute pentru programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii – 100 de milioane de lei, dar și programul național de extindere și reabilitare a pădurilor – 60 de milioane de lei. Pentru proiectul de susținere a programului în sectorul drumurilor au fost direcționate 622 de milioane de lei. 

De asemenea, este prevăzută alocarea suplimentară a mijloacelor pentru angajații instituțiilor de învățământ la autogestiune - 42,4 milioane de lei, dar și pentru cei din teatre, circ și organizații concertistice - 21,4 milioane de lei. 

În total, documentul prevede majorarea veniturilor bugetului de stat cu 1.180,1 de milioane de lei, până la 67.010,6 de milioane de lei. În același timp, cheltuielile bugetului de stat se vor diminua cu 493,4 de milioane de lei și vor însuma 82.114,9 de milioane de lei. Deficitul se va reduce cu 1.673,5 de milioane de lei și va constitui 15.104,3 de milioane de lei.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării