main logo
2522

Factură de aproape 200.000 de lei pentru un Centru de copii și vârstnici

O factură de aproape 200 de mii de lei pentru gaz a primit fondatoarea unui Centru ce oferă servicii de recuperare pentru tineri, copii cu nevoi speciale și servicii rezidențiale pentru vârstnici. Victoria Dunford a venit cu un mesaj în care își exprimă indignarea față de acest lucru și susține că factura trebuie achitată integral până pe 15 ianuarie, iar finanțe nu sunt.

Factură de aproape 200.000 de lei pentru un Centru de copii și vârstniciColaj: Știri.md

Femeia susține că a anticipat o sumă mare, însă nu într-atât, transmite Știri.md.

„Nu sunt sigură dacă e un mesaj de neputință, disperare, indignare, supărare sau descurajare. Cumva știam că vine această zi și oricum speram la un miracol, multe din ele s-au întâmplat în trecut. Am avut multe momente când voiam să renunț, dar anume asta erau momente - acum analizez această problemă deja a treia zi, când lumea făcea Crăciunul - eu analizam pașii următori, cum facem, ce facem. Am deranjat și multă lume - tot de Crăciun. Mă iertați!

Este dificil să realizezi că cu atâta dedicare și dăruire am dezvoltat Complexul Phoenix, de la accesibilitate până la sustenabilitate. Am anticipat un buget de creștere la gaz de la 2.000 de lire la 4.000 de lire lunar - doar gazul!  

Dar nicidecum 9.000 de lire - 191.320 de lei! Am economisit 1.200 de metri cubi de gaz în comparație cu anul trecut - timpul mai favorabil și economie maximă. Avem clădirea izolată, sisteme moderne de încălzire, nu ceva vechi și oricum 9.000 de lire (10 mii de euro) doar gaz, fără lumină, apă, motorină, alimentare, salarii. 

Oare chiar sunt eu doar o visătoare și centre ca PHOENIX nu au loc sub soare pe pământul Moldovei?! Oricum el există, face zilnic diferența în viața sutelor și miilor de copii, angajează 38 de persoane - 38 de facturi depind de activitatea acestuia. 

Nu îmi place să blamez pe nimeni, nici măcar pe Putin în cazul ăsta, când lucrurile merg prost analizez capacitatea sau incapacitatea mea de a le face față. Dar mă interesează ce gândește Guvernul în privința acestor centre, cum se descurcă afacerile mici și mijlocii. Mulți sunt în această barcă. Cum vă propuneți să ajungeți la mal?

În ultimele zile am auzit multe: calmează-te, nu ești singură, hai să vedem ce putem face, ne vom ruga. Adevărul este că la dispoziție avem o săptămână - atât! Organizațiile trebuie să achite facturile până la 15, nici măcar nu până la 25, și dacă nu cunoașteți în Moldova NU se poate de achitat în rate lunare. Și la sfârșit de zi rămâi TU și o decizie care va impacta viața sau vieți”, se arată în mesajul Victoriei.

Soluțiile pentru a diminua cheltuielile atât de mari nu pot fi implementate într-un timp scurt, iar pentru subvențiile statului Centrul nu este eligibil.

„Ce facem? Încercăm să implementăm tot ce putem ca să instalăm panouri solare - mersi tuturor care ne ajută cu aceasta, dar nu e soluție rapidă, nici măcar la subvențiile statului nu suntem eligibili.

Avem mai multe proiecte de infrastructură pe care le implementăm în paralel, dar sunt donații restricționate și la fel de necesare. Am investit 9,87 milioane în alte proiecte pe teritoriul Republicii Moldova în 2022 pe lângă Phoenix și cele 34 de camioane cu ajutor distribuite național. 

Vreau să merg înainte - NU sunt gata să renunț, dar cum găsim 27.000 de lire doar pentru gaz și restul 37 de mii de care mai avem nevoie pentru etapa 1 la instalarea panourilor solare ca să nu mai avem aceste probleme?!

Avem deschise două campanii de colectări: una pentru panouri, una pentru urgență energetică - linkuri în comentarii. 

Dar CE FACEM la nivel de țară? Mai dezvoltăm ori înotăm din greu să menținem ce am făcut sau, în genere, punem capacul, strângem din umeri și spunem „Am încercat”? Nu sunt omul ce renunță, dar sunt drumuri fără cale…”, adaugă Victoria.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării