Exporturile de grâu și porumb sunt în continuă scădere. Ce spun fermierii
Prețurile grâului pe piața regională continuă să scadă, în cea de-a doua săptămână a lunii mai, din cauza volumului redus al tranzacțiilor și a așteptărilor la o recoltă mai mare și mai ieftină, susțin experții.

Exporturile de grâu din Republica Moldova între iulie 2024 și aprilie curent au atins peste 780.000 de tone, la un preț mediu de 3,85 lei/kg, cu 37% mai mult decât în sezonul precedent. Fermierii speră ca ploile recente să atenueze pierderile, transmite Știri.md cu referire la radiomoldova.md.
În primele patru luni ale anului, Grecia a devenit principala destinație de export pentru grâul moldovenesc, cu un volum de peste 65.000 de tone, urmată îndeaproape de Italia și România. Această reorientare a exporturilor către piețele sud-europene reflectă încercarea traderilor moldoveni de a accesa piețe mai profitabile, explică expertul agricol Iurie Rija. În total, recolta de grâu pentru 2024 a fost doar de 1,2 milioane de tone.
În ceea ce privește porumbul, Republica Moldova a înregistrat un declin semnificativ al exporturilor în perioada iulie 2024 - aprilie 2025, cu doar 138.000 de tone exportate, ceea ce reprezintă o scădere de 68% față de sezonul anterior. Deși prețul mediu de export al porumbului a crescut până la 4,25 lei/kg, acesta rămâne sub mediile din ultimii doi ani agricoli.
În pofida ploilor recente, fermierii moldoveni rămân rezervați. Agricultorul din Giurgiulești, Nicolae Apărece, afirmă că, deși precipitațiile pot contribui la recuperarea parțială a culturilor de porumb și floarea-soarelui, grâul rămâne cel mai afectat și necesită o perioadă mai lungă de refacere. El mai spune că deși prețurile la cereale au crescut ușor, acest lucru nu este suficient pentru a compensa costurile ridicate la motorină și îngrășăminte.
„Porumbul și floarea-soarelui nu sunt încă afectate critic. Dacă ar ploua în următoarele 2-3 săptămâni, acestea ar putea fi salvate. Însă, grâul este deja afectat. Situația aceasta se referă la cazul în care ar ploua în fiecare lună, dar la noi, în aprilie și martie, nu am avut deloc precipitații. Situația este critică, dar, până acum, nu putem spune nimic cert.”
Anul trecut, prețurile grâului au fost foarte scăzute. Grâul a costat trei lei, trei lei și câțiva bani. Între timp, s-au scumpit și îngrășămintele, și motorina. Toate aceste prețuri erau valabile înainte de începerea conflictului din Ucraina. În 2021, grâul costa patru lei, iar floarea-soarelui cel mai ieftin era zece lei, dar chiar și aceasta a ajuns spre zece lei. Cu cât mergi mai la nord, cu atât este mai ieftin. Aici, la noi, în sud, prețurile sunt mai mari. Suntem mai aproape de port, iar prețurile sunt mai bune aici.
Experții mai susțin că noul sezon agricol începe sub semnul unei redresări lente, cu perspective incerte pentru lunile următoare, în funcție de evoluțiile piețelor internaționale și de noua recoltă.