main logo
2863

Explicație: Ce se întâmplă pe piața valutară la sfârșitul anului 2021

În ajunul sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou, băncile şi casele de schimb valutar se aşteaptă la un aflux de valută în numerar, care este în mod tradiţional schimbată de persoane fizice.

Explicație: Ce se întâmplă pe piața valutară la sfârșitul anului 2021Foto: știri.md

În acest sens, dealerii prevăd întărirea monedei naţionale, cu condiţia ca Banca Naţională (BNM) să nu intervină în situaţie, transmite Știri.md cu referire la Infotag.

Aceasta este opinia dealerilor de la bănci cu care corespondentul Infotag a discutat miercuri.

"Până pe 20 decembrie, autoritatea de reglementare a menţinut o situaţie stabilă pe piaţa valutară, nepermiţând leului să se mişte brusc în sus sau în jos.

Dar în această săptămână, BNM s-a retras, iar pe piaţa interbancară cererea şi oferta de valută au fixat raportul de sold, ale cărui valori se situează în intervalul cursului de schimb 17,70 - 17,80 MDL: 1 dolar", a spus dealerul uneia dintre băncile comerciale.

Potrivit acestuia, până la sfârşitul săptămânii se aşteaptă o creştere notabilă a valutei în numerar din partea populaţiei, care va fi cumpărată în mod activ de persoane juridice, aprovizionându-se cu dolari şi euro pentru anul viitor.

"Prin urmare, putem presupune că cursul leului se va îndrepta spre o uşoară întărire, să zicem până la 17,50 MDL : 1 dolar", a spus specialistul.

Alţi participanţi la piaţă prevăd o reducere a ofertei de valută, în ianuarie-februarie 2022, în pofida faptului că cererea pentru aceasta va creşte din cauza preţurilor majorate la produsele energetice.

"În această perioadă se va crea o asemenea situaţie pe piaţa valutară, când cererea de dolari şi euro va creşte, iar oferta va scădea.

Prin urmare, poziţia BNM va fi importantă pentru piaţă, care poate menţine un curs de schimb stabil al monedei naţionale, dar poate contribui şi la o slăbire lentă a leului", spun participanţii la piaţă.

Aceştia atrag atenţia că, spre sfârşitul anului 2021, BNM şi-a cheltuit o parte din rezervele valutare, menţinând stabil cursul leului.

Acest lucru a condus la reducerea volumului rezervelor valutare ale BNM de la 4 miliarde USD la 3,78 miliarde USD.

Potrivit interlocutorilor, în inflaţia cu care BNM luptă din greu în 2022 există şi o componentă generată de cursul leului moldovenesc.

"În situaţia în care BNM ar fi de acord cu o devalorizare treptată a leului, până la aproximativ 18,50 - 19,50 MDL : 1 dolar, aceasta ar însemna o "umflare" a preţurilor, ceea ce este indezirabil pentru reglementator, care doreşte să readucă preţurile în coridorul de 5%, plus/minus 1,5%", spun dealerii băncilor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării