main logo
446

Experți: În 2019, exporturile Moldovei ar putea creşte cu 8,7%

Dacă tendinţele de dezvoltare a economiilor principalilor parteneri comerciali se vor menţine, atunci, în 2019, exporturile Moldovei vor creşte cu 8,7%, iar importurile - cu 6,8%, consideră analiştii de la Centrul Expert-Grup.

Experți: În 2019, exporturile Moldovei ar putea creşte cu 8,7%

Potrivit agenţiei Infotag, joi, la lansarea publicaţiei economice bianuale "MEGA", experţii au menţionat că, "prognozele reflectă perspectivele de creştere ale principalilor parteneri comerciali ai Republicii Moldova în virtutea noilor circumstanţe la nivel mondial şi regional", transmite Știri.md.

„Astfel, UE a revizuit creşterea economică în direcţia diminuării până la 1,8% pe motivul incertitudinii existente ca urmare la politica protecţionistă a SUA, dar şi a disensiunilor înregistrate în interiorul blocului comunitar (aferente Brexit-ului, aprobării bugetului de Italia sau dialogul cu Guvernului României). De cealaltă parte, creşterea economiei Federaţiei Ruse, pe de o parte, va fi alimentată de majorarea preţurilor la petrol, iar pe de altă parte, va fi afectată de eventualele sancţiuni care ar putea fi aplicate în raport cu aceasta, dar şi de ulterioara depreciere a rublei ruseşti, fiind anticipată o creştere e economiei ruseşti de circa 1,6% în anul 2019", menţionează experţii.

În aceste condiţii, ei estimează o creştere a exporturilor de bunuri şi servicii de circa 8,7% conform scenariului optimist sau de 7,7% conform scenariului pesimist. 

Totodată, ei prognozează o creştere de 6,8% a importurilor de bunuri şi servicii în cazul scenariului optimist şi de 4,4% în cazul scenariului pesimist.

„Exporturile de produse industriale ale Republicii Moldova (cea mai mare parte fiind aferentă componentelor auto) ar putea fi afectate masiv în anii următori, pe fundalul pierderii din dinamism a acestui sector în UE, după ce în ultimii ani cererea de automobile a crescut foarte puternic. Piaţa a devenit mai saturată din punct de vedere al densităţii vehiculelor, dar şi afectată de incertitudinile generate de politica protecţionistă a SUA şi de perspectivele lanţurilor de aprovizionare după Brexit", spun experţii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării