main logo
479

Experți, despre cheltuielile pentru asistență socială în Moldova

Cheltuielile pentru asistența socială în Republica Moldova sunt cele mai mici din regiune, iar eficacitatea lor este redusă, notează un raport al Oficiului Băncii Mondiale la Chișinău.

Experți, despre cheltuielile pentru asistență socială în MoldovaFoto: radiochisinau.md

Sărăcia în Moldova „este destul de mare, în special în rândul grupurilor vulnerabile, de exemplu familiile cu mulți copii și familiile monoparentale”, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

Experții Băncii Mondiale menționează că asistența socială continuă să fie dominată de prestații categoriale, iar principalul program anti-sărăcie, ajutorul social, este în declin. În acest context, reconceptualizarea programului ajutor social pentru susținerea familiilor cu copii și adulți inapți de muncă, precum și consolidarea legăturilor programului cu serviciile de activare și sociale, ar spori eficacitatea și caracterul adecvat al programului, consideră autorii raportului.

„Ajutorul social, deși este cel mai bine direcționat program, are o acoperire extrem de redusă, iar prestațiile sale sunt inadecvate. Programul ar trebui să beneficieze de alocarea unor fonduri suplimentare, care sunt limitate ca disponibilitate, în loc de implementarea altor opțiuni, deoarece programul ajutor social reduce cel mai eficient sărăcia”, menționează Roman Zhukovskyi, specialist protecție socială.

Potrivit notelor tematice speciale elaborate de Banca Mondială, reforma pensiilor din 2017 a consolidat sustenabilitatea fiscală și socială a sistemului de pensii din Moldova: totuși, câștigurile acestei reforme nu au fost susținute mult timp. Reforma reușea să echilibreze sistemul sub aspect fiscal și rata medie de înlocuire, în loc să scadă la 13 procente, era estimată să crească până la 30 procente. Cu toate acestea, inversările ulterioare de politici din 2018 au subminat sustenabilitatea fiscală a sistemului.

În opinia experților Băncii Mondiale, reducerea scutirilor de la plata contribuțiilor de asigurări sociale și armonizarea pensiilor privilegiate cu sistemul general de pensii ar oferi soluții pentru eliminarea inechităților și ar stabiliza sistemul de pensii sub aspect financiar.

La 27 noiembrie, Guvernul a aprobat mai multe proiecte sociale, care prevăd acordarea suportului unic de 700 de lei beneficiarilor de pensii și alocații sociale de stat, majorarea cuantumului ajutorului pentru perioada rece a anului de la 350 lei la 500 de lei. Proiectul mai prevede indexarea pensiilor de două ori pe an, la 1 aprilie și la 1 octombrie, majorarea unor ajutoare sociale.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării