main logo
573

Experți: Acordul de Liber Schimb nu a dus la diversificarea exporturilor

Impactul real al Acordului de liber schimb și aprofundat (DCFTA) cu Uniunea Europeană este departe de așteptări şi nu a dus la o diversificare a exporturilor.

Experți: Acordul de liber schimb nu a dus la diversificarea exporturilor

Cel puțin așa constată într-un recent studiu, experți de la Institutul Berlin Economics, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Moldova, cel mai mare beneficiar al Acordului de Asociere

Este adevărat că pe pagina sa de Facebook, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a citat din acest studiu doar constatările pozitive.

"Mă bucur enorm să constat că potrivit datelor pentru anii 2013-2018, Republica Moldova este cel mai mare beneficiar al Acordului de Asociere, implicit a Acordului de Liber Schimb, dintre cele 3 țări semnatare din Parteneriatul Estic. Exporturile în UE în perioada respectivă au crescut pentru Republica Moldova cu 60%, Ucraina – cu 20%, iar Georgia – cu 9%. Datorită acestui document strategic am putut compensa pierderile în comerțul cu alte state și am creat locuri de muncă", a scris Popescu, făcând referire la studiul Berlin Economics.

În termeni reali, adică în prețuri constante din 2013, creșterea a fost chiar mai mare - cu 73%. Din Georgia însă creşterea exporturilor în preţuri constante a fost chiar mai semnificativă - cu 115%.

Totodată.ponderea exporturilor moldovenești (excluzând reexporturile) către UE a crescut cu 18 puncte procentuale până la 74%.

În acest sens, DCFTA a avut un efect pozitiv foarte puternic, susţin experţii germani.

Acordul nu a contribuit la diversificarea exporturilor

Partea însă mai tristă şi la care atrag atenţie şi experţii germani este din contul la ce mărfuri au crescut exporturile în UE. Astfel în pofida exporturilor de produse noi, analiza arată că concentrația exporturilor a crescut cu 4%.

"Prin urmare, DCFTA nu a contribuit la diversificarea exporturilor", constată autorii studiului.

Statisticile prezentate în studiu mai arată că ponderea materiilor prime în exporturi a crescut de la 23% la 28% din total; în timp ce a produselor semiprelucrate a scăzut de la 5% la 2% din total, iar ponderea produselor prelucrate - s-a diminuat de la 73% la 70% din total.

Aceasta situaţie are o explicaţie. Moldova era deja puternic integrată cu UE înainte de Acordul de liber schimb. Cu toate acestea, DCFTA a consolidat în mod semnificativ această integrare, care se reflectă în creșterea puternică a exporturilor și creșterea importanței pieței UE ca destinație de export.

"Ne așteptăm ca această tendință pozitivă să continue. Prin adoptarea standardelor UE, ar trebui să fie posibil să se exporte alte mărfuri către UE, de exemplu produse animale. În plus, în prezent există o activitate de investiții puternică în sectorul pieselor auto din Moldova, ale cărei produse sunt destinate în principal pieței UE. Prin urmare, este probabil ca exporturile să continue să crească puternic. Rămâne de văzut dacă comerțul poate fi diversificat", mai susţin experţii.

Cât despre efectul DCFTA asupra investiţiilor străine directe, apoi acesta până acum este unul limitat și este doar observat în Moldova și Georgia. 

Concluzia experţilor este că DCFTA nu poate înlocui deficiențele din domeniul climatului investiţional din Moldova, Ucraina şi Georgia.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării