Expert: Scăderea producției moldovenești de fructe nu a redus veniturile
În pofida micşorării producţiei de fructe în anul 2024, Republica Moldova a reuşit să majoreze veniturile de export din vânzarea lor peste hotare în comparaţie cu anii precedenţi.

Potrivit agenţiei de presă Infotag, acest lucru a fost declarat vineri de expertul Veaceslav Ioniţă în programul său de autor pe reţelele de socializare, transmite Știri.md.
Ioniţă a atribuit creşterea veniturilor din export la doi factori: scăderea consumului intern de fructe şi creşterea preţurilor la export pentru fructele moldoveneşti.
„Deşi 2024 a fost un an dificil şi producţia de fructe a scăzut, acest lucru nu a afectat veniturile din export. În 2023 au fost produse 762.000 de tone de fructe, în timp ce în 2024 au fost produse doar 594.000 de tone. Între timp, consumul intern a scăzut de la 307.000 tone la 280.000 tone, iar exporturile au scăzut de la 455.000 tone la 314.000 tone. Cu toate acestea, valoarea fructelor a crescut. În plus, în 2024, a continuat exportul unei părţi din fructele cultivate în 2023”, a spus expertul
Vorbind despre principalele tendinţe ale exporturilor moldoveneşti de fructe, Ioniță a amintit că, până în 1991, Moldova, împreună cu regiunea transnistreană, a cultivat mai mult de 1 milion de tone de mere. În prezent, atât producţia, cât şi exporturile au scăzut. În 2024, exporturile de fructe din Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, se ridicau la 621.000 de tone, însă valoarea producţiei a crescut semnificativ.
„În 2024, au fost exportate fructe şi legume în valoare de 282,4 milioane de dolari. Ponderea legumelor este minimă. Putem spune că exporturile de fructe sunt pe locul cinci în lista produselor exportate din Moldova. Producţia de fructe ocupă 12% din economia naţională, iar ponderea sa în exporturi este de 8,2%. Putem spune că Moldova trebuie să devină recognoscibilă în lume nu doar prin exportul de vinuri, dar şi de fructe", a spus Ioniţă.
Potrivit lui Ioniţă, începând cu anul 2018, a avut loc o creştere a preţului mediu al fructelor moldoveneşti exportate.
„Înainte de 2015, preţul mediu era mai mare pentru că Moldova exporta foarte multe nuci, al căror preţ era de peste patru dolari pe kilogram. Nucile ocupau atunci 55% din exporturile moldoveneşti de fructe. Acum nucile ocupă doar 15% din exporturile moldoveneşti. În timp ce 26% sunt merele, al căror preţ este mult mai mic. Cu toate acestea, preţul mediu al unui kilogram de fructe exportate a crescut de la 0,85 cenţi în 2015 la 1,01 dolari în 2024. Preţul prunelor moldoveneşti a crescut cu 45% anul trecut, al fructelor de pădure - cu 32%, al merelor - cu 10%”, a conchis expertul.