main logo
5661

Expert: Prețul benzinei A95 trebuie să fie până la 19 lei litrul

Prețul mediu de comercializare a benzinei A 95 trebuie să fie între 18,7-19,0 lei/litru.

Expert: Cât trebuie să coste, de fapt, benzina 95 în Moldova

Această opinie a fost exprimată de expertul IDIS-Viitorul Veaceslav Ioniță, pe pagina sa de Facebook, transmite Știri.md.

Potrivit lui, tot ce este mai mult de prețul mediu de 19 lei/litru este greu de justificat.

"1. Ultima dată ANRE a fixat prețul plafon la Benzina A95 în luna august 2018 la nivel de 19,01 lei/litru. Prețul mediu de comercializare a fost de 18,53 lei/litru.

2. În august prețul unui Barrel de Petrol era de 72,5 USD, apoi a urcat până la 81 USD, ceea ce a creat probleme micilor companii în luna septembrie-octombrie.

3. Apoi prețul a căzut până la 57 USD în luna decembrie și companiile au reușit să-și recupereze toate veniturile ratate din septembrie-octombrie. Așa că anul ei l-au finalizat pe plus.

4. Anul 2019 a început cu un preț de 59,4 USD/Barrel și acciza majorată la petrol, ceea ce a adăugat la fiecare litru de benzină câte 31,2 bănuți.

5. În prezent, prețul unui barrel de petrol a urcat până la 71,5 USD, ceea ce este mai puțin decât în luna august 2018, însă din cauza deprecierii valutei naționale recalculate în lei, prețul unui barrel este mai mare.

6. În august un USD valora 16,61 lei, iar în mai 2019 deja peste 17,91 lei. Drept consecință doar deprecierea valutei a adăugat la preț 58 bani, plus 13 bănuți TVA pe valoare depreciat și în total avem 70 de bani.

7. Rafinăriile+Transportatorii+Distribuitorii+Vânzătorii adaugă la prețul petrolului de la 3,5 până la 4,2 lei/litru. Când prețul pe piața internațională crește ei adaugă mai puțin, când scade mai mult, pentru a-și compensa ratările. Media pentru ultimul an este de 3,8 lei litru, din acest motiv și noi am luat în calcul, începând cu luna octombrie, suma medie de 3,8 lei/litru.

8. În prezent prețul mediu la Benzina A95 ar trebuie să fie 19 lei/litru. Însă prețul mediu include atât prețul la pompă, cât și cel angro. Cel mai probabil că el este în această zonă de 19 lei. 

Din păcate ANRE a decis să nu mai monitorizeze piața și să publice datele privind prețul mediu de vânzare. În concluzie avem următoarea evoluție", a explicat Ioniță.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării