main logo
2074

Expert: Moldovenii din diasporă aduc anual circa trei miliarde de dolari

Transferurile nete oficiale către persoanele fizice din R. Moldova au ajuns la 356 de milioane de dolari în primul trimestru al anului 2025 – cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani.

Expert: Moldovenii din diasporă aduc anual circa trei miliarde de dolariImagine simbol

Potrivit unei analize publicate de expertul economic Veaceslav Ioniță, mai puțin decât atât s-a înregistrat doar în primul trimestru din 2022, când volumul transferurilor a fost de 352 milioane de dolari, transmite Știri.md.

Per ansamblu, nivelul anual al remitențelor s-a stabilizat în jurul valorii de 1,6 miliarde de dolari, în scădere față de 1,8 miliarde de dolari în anii anteriori. Totuși, avertizează Ioniță, aceste cifre oficiale reprezintă doar o parte a realității financiare.

„Ceea ce vedem în statisticile oficiale este doar vârful icebergului”, menționează expertul, subliniind că remitențele reale sunt semnificativ mai mari decât cele raportate.

Potrivit expertului, transferurile bancare monitorizate de Banca Națională nu includ toate formele prin care cetățenii moldoveni primesc bani din străinătate.

În realitate, fluxurile de valută includ:

  • Banii aduși fizic de moldoveni care revin temporar acasă;
  • Sumele transmise informal prin intermediul rudelor, al șoferilor de microbuze sau al altor canale neoficiale;
  • Utilizarea cardurilor bancare străine de către rudele din Moldova, un fenomen care generează un flux estimat la peste 100 milioane de dolari anual.

Expertul explică că, pentru a avea o imagine completă, analiza trebuie făcută pe baza „vânzărilor nete de valută de către persoanele fizice”, nu doar a transferurilor bancare.

Potrivit datelor analizate de Ioniță, în 2024, vânzările de valută realizate de persoanele fizice au depășit trei miliarde de dolari, adică de aproape două ori mai mult decât suma transferurilor oficiale.

Această diferență majoră este explicată de Ioniță prin mai mulți factori:

  • Contribuția refugiaților ucraineni, care au alimentat vânzările de valută cu aproximativ 400 de milioane de dolari anual;
  • Valută provenită din economia informală, care nu este reflectată în circuitul bancar;
  • Ieșiri semnificative de valută prin achiziții de automobile din străinătate (circa 200 de milioane de dolari pe an), turism în afara țării (circa 300-400 de milioane de dolari pe an) și cumpărături online sau fizice efectuate în alte state.

Veaceslav Ioniță subliniază că, în primele luni ale anului 2025, datele arată o „scădere combinată” a intrărilor de valută, generată de două tendințe paralele:

  • O reducere a vânzărilor de valută realizate de refugiații ucraineni;
  • O ușoară diminuare a fluxurilor de bani din partea cetățenilor moldoveni din diasporă.

Estimările lui Veaceslav Ioniță arată că „remitențele reale”, care includ și fluxurile informale, ajung la aproximativ trei miliarde de dolari anual, față de cele 1,6 miliarde de dolari reflectate în datele oficiale.

Expertul punctează că acest flux masiv de valută este esențial pentru:

  • Susținerea consumului intern;
  • Stabilitatea pieței valutare;
  • Menținerea echilibrului macroeconomic.

„În ciuda scăderii înregistrate în primul trimestru din 2025, dependența Moldovei de banii din exterior rămâne una structurală, iar evoluția acestor fluxuri va continua să influențeze direct stabilitatea economică a țării”, conchide Veaceslav Ioniță.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării