main logo
1225

Expert: Leul moldovenesc rămâne o valută stabilă în pofida fluctuațiilor

Leul moldovenesc, de cel puțin cinci zile, se bucură de o stabilitate clară comparativ cu zece valute ale principalilor parteneri comerciali ai Moldovei.

Expert: Leul moldovenesc rămâne o valută stabilă în pofida fluctuațiilorFoto: agora.md

Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) "Viitorul", a analizat evoluția cursului valutar în prima săptămână a anului, pe parcursul mai multor ani, transmite Știri.md.

Astfel, potrivit expertului, după fluctuațiile de depreciere, apoi de apreciere din anii 2015-2018, urmează o perioadă de stabilitate deja pe parcursul a cinci ani de zile. 

"Comparativ cu cele zece valute de bază ale principalelor parteneri comerciali ai Moldovei, leul începe anul aproximativ la același nivel. Se vede clar că din 2019 cursul mediu ponderat al leului moldovenesc oscilează nesemnificativ, iar în prezent este cu 0,7% mai jos decât anul trecut, dar cu 0,9% mai puternic față de 2019", precizează Ioniță.

"Deprecierea cu 0,7% a leului din prima săptămână a anului 2023 față de prima săptămână a anului 2022 este determinată în principal de deprecierea față de rubla rusească (-11,9%), dolarul american (-7,5%) și coroana cehă (-3,3%). Pe de altă parte, leul moldovenesc în 2022 s-a apreciat semnificativ față de lira turcească (+23,4%) și hrivna ucraineană (+20,1%). Față de euro, leul a cunoscut o depreciere ușoară cu (-0,8%).

Cu toate acestea, comparativ cu 2019, leul moldovenesc în prima săptămână a anului 2023 este cu 0,9% mai puternic. Aceasta se datorează în primul rând aprecierii puternice față de lira turcească (+67,9%), hrivna ucraineană (+16,5%) și rubla belarusă (+11,55).

În același timp, leul în această perioadă de cinci ani s-a depreciat față de dolarul american (-11,7%), coroana cehă (-11,4%) și yuanul chinezesc (-11,3%). Față de euro, leul moldovenesc în prima săptămână a anului 2023 s-a depreciat comparativ cu cinci ani în urmă cu (-4,1%)", mai spune expertul.

Analizând principalele două valute, euro și dolarul american, Veaceslav Ioniță a constatat că, indiferent de fluctuațiile pe parcursul anului, leul începe anul aproximativ la același nivel deja de cel puțin cinci ani de zile.

Expertul mai menționează că cel mai mult cursul valutar în 2022 a fost influențat de patru factori. Doi factori negativi: scumpirea resurselor energetice și războiul din Ucraina. Iar alți doi factori sunt pozitivi: suportul financiar extern și intervenția corectă a Băncii Naționale pe piața valutară.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării