main logo
2559

Expert: Inflația scade datorită sprijinului UE, dar greutățile persistă

Inflația în R. Moldova dă semne de temperare, însă pentru cetățeni scumpirile rămân apăsătoare. Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, prețurile produselor alimentare, inclusiv fructele și legumele, au crescut din motive sezoniere, în timp ce ușoara ieftinire a produselor nealimentare se explică prin reducerea tarifelor la energie.

Expert: Inflația scade datorită sprijinului UE, dar greutățile persistăImagine simbol

Expertul a subliniat că creșterea prețurilor la servicii, deși persistă, a încetinit față de lunile anterioare, transmite Știri.md cu referire la radiomoldova.md.

„Inflația deja două luni la rând are tendință încurajatoare, adică negativă. Dacă noi anul trecut anticipam că inflația va atinge spre 10% în valoare anuală, acum lucrurile merg mai bine decât ne-am așteptat. În mare parte, aici a fost și contribuția Uniunii Europene, atunci când ne-a dat granturi pentru a compensa tariful la energie electrică. Cel mai probabil, faza critică a crizei am trecut-o și acum sper foarte mult că Republica Moldova intră într-o zonă de stabilitate, cel puțin la capitolul prețuri”, a explicat Ioniță.

Datele publicate de Biroul Național de Statistică confirmă încetinirea ritmului inflației: în luna aprilie, inflația anuală a fost de 7,8%, iar față de luna martie, prețurile au crescut cu aproape 1%. Totuși, serviciile s-au scumpit cu aproape 14% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, iar produsele alimentare - cu aproape 10%. Cele mai accentuate scumpiri s-au înregistrat la fructe și legume, cu creșteri ale prețurilor de circa 30%.

Pe de altă parte, în gospodăriile din țară, realitatea este mai dură. Oamenii spun că se descurcă tot mai greu din cauza scumpirilor continue, în timp ce salariile stagnează.

„Salariile sunt mici, dar prețurile sunt exagerate. Cel mai mult s-au scumpit produsele alimentare. Lucrez la magazin și pe zi ce trece e tot mai scump. Se cumpără mai puțin, iar în magazin nu am observat mari diferențe în cecuri”, a spus o angajată din comerț.

Alții afirmă că fără ajutorul rudelor din străinătate nu ar face față cheltuielilor: „Avem cartofi, ceapă din grădină. Nu cumpărăm carne, doar ouă, că e mai convenabil. Ne salvează fiica, care e peste hotare”.

Prognoza Băncii Naționale a Moldovei arată că inflația anuală va ajunge la 7,3% în 2025 și va scădea la 4,7% în 2026, ceea ce ar putea aduce o ușurare treptată a presiunii economice. Până atunci, însă, pentru mulți moldoveni, fiecare leu contează.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării