main logo
375

Expert: În lipsa surselor externe, creditarea economiei se face din depozitele populației

În lipsa surselor externe de finanţare, creditarea economiei se face, în principal, din depozitele populaţiei, susţine expertul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) Viitorul, Victor Ursu.

Expert: Creditarea economiei se face din depozitele populației

Potrivit agenţiei Infotag, el a menţionat într-un studiu că "la sfârşitul lunii martie, soldul portofoliului de credite brut a constituit 44% din totalul activelor sau 36,5 mlrd. lei, iar volumul creditelor noi acordate pe parcursul primului trimestru s-a majorat cu 32,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, transmite Știri.md.

"Majorarea acordării împrumuturilor revine în special persoanelor fizice - 70%. Cele mai mari creşteri ale portofoliului de credite au fost consemnate la creditele acordate pentru procurarea sau construcţia imobilului şi creditele de consum, ca urmare a micşorării pe parcursul perioadei analizate a ratei dobânzii. 

Spre finele anului 2018 rata anuală a consumului gospodăriilor populaţiei a înregistrat o accelerare semnificativă. În acest fel, ritmul anual de creştere a consumului final a înregistrat un nivel de 5,5%. Dinamica respectivă a consumului populaţiei a fost generată de creşterea cheltuielilor pentru procurarea bunurilor şi de majorarea cheltuielilor pentru procurarea serviciilor", a menţionat Ursu.

Potrivit lui, se atestă o tendinţă de micşorare a soldului depozitelor bancare (1,7%), iar cel mai mare impact asupra micşorării acestuia a avut-o descreşterea depozitelor persoanelor juridice (-1,6 mlrd. lei).

"Pentru oferirea creditelor ieftine, băncile din Republica Moldova au nevie de accesarea banilor ieftini din străinătate pentru a putea finanţa economia. Odată cu venirea investitorilor străini în cele mai mari bănci din RM, economiştii se aşteaptă la linii de creditare pe termen lung şi la rate mai mici. Şi acest lucru deja a şi început. BERD a acordat luna trecută câte un credit de 5 mil. de euro pentru Victoriabank şi Agroindbank. Împrumutul este acordat pentru finanţarea comerţului Republicii Moldova. Însă, în prezent, creditarea băncilor se face în mare parte din banii atraşi de la populaţie", a remarcat expertul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării