main logo
888

Expert economic: Problema nu este numărul mare de pensionari

Expertul economic Veaceslav Ioniță consideră că majorarea pensiei minime în Republica Moldova și indexarea tuturor pensiilor de la 1 octombrie va pune o presiune mare asupra bugetului public național.

Expert economic: Problema nu este numărul mare de pensionari

Potrivit acestuia, prin aceste fapte Guvernul vrea să rezolve două probleme fundamentale ale Republicii Moldova: să reducă decalajul dintre pensia medie și salariul mediu și decalajul și inechitatea în rândul pensionarilor, prin ajutorarea celor mai săraci, transmite Știri.md cu referire la Realitatea.md

Pentru prima dată, în cei 30 de ani de independență, în Republica Moldova, pensia medie, în valori comparabile, va depăși maxima istorică din 1985. Chiar și așa, după indexare și majorarea a pensiei minime până la 2.000 de lei, pensia medie va constitui 2.520 de lei, sau aproape de două ori mai mică decât ar trebui să fie, scrie Bani.md.

Expertul a afirmat că Republica Moldova avea, în momentul obținerii independenței, 1.560.000 de lucrători și aproape 580.000 de pensionari. Trei lucrători la un pensionar. În astfel de condiții, statului îi era mult mai ușor să-și onoreze obligațiile față de cei în vârstă. Apoi, timp de 10 ani, numărul lucrătorilor s-a redus cu 800.000. 

Apoi, timp de 20 de ani, cu încă 100.000. Acum, toți acești 900.000 de oameni se află peste hotare, iar numărul pensionarilor, pe toată această perioadă, a rămas relativ constant. A înregistrat o ușoară creștere după 2005, iar în prezent se înregistrează o ușoară scădere, legată de creșterea vârstei de pensionare. În prezent, spune expertul, avem 600.000 de lucrători și 520.000 de pensionari după limita de vârstă. Practic 1/1. Evident, sistemul moldovenesc de pensii nu poate rezista acestei presiuni, mai ales că sunt și alte categorii de beneficiari de ajutoare financiare din partea statului.

Potrivit economistului, în acest an, din cei aproape 26 de miliarde de lei, care se alocă pentru acordarea pensiilor, 15 miliarde de lei sunt colectați din cotizații sau contribuția celor care lucrează, iar 10,5 miliarde de lei se alocă din bugetul de stat. 4 din 10 lei bugetul de stat îi ia din alte domenii pentru întreținerea sistemului de pensionare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării